Dit is een website van Stimular
Ook van Stichting Stimular: Milieubarometer | MVO-balans | Kansen bij Verkassen | Duurzaam MKB

Sportcoplex Oosterhout in Alkmaar krijgt groen dak

Sinds begin 2011 heeft Sportcomplex Oosterhout een ‘groen dak’. Groene daken zijn daken waarop vegetatie aanwezig is. De gemeente Alkmaar stimuleert bewoners en Verenigingen van Eigenaren om net als bij Sportcomplex Oosterhout te kiezen voor een groen dak.

Veel voordelen

Een groen dak warmt in de zomer minder op en zorgt in de winter dat het gebouw minder afkoelt. Hierdoor is er ook minder sprake van grote temperatuurverschillen. Grote temperatuurverschillen zorgen bij platte daken voor snellere slijtage, met als gevolg lekkages. Bij regen houdt het dak een gedeelte van het water vast en stroomt het water minder snel van het dak af, waardoor de kans op wateroverlast verminderd wordt. Daarnaast vangt een groendak fijnstof op en zorgt het voor een groene uitstraling.

Geschikte daken

Hoe dikker de laag met vegetatie op het dak, hoe meer voordelen er voor het milieu en uw energierekening zijn. Niet elk dak is echter geschikt voor een groen dak.Het is belangrijk om na te gaan wat de gevolgen voor de constructie en de onderhoudskosten zijn. Bij het Sportcomplex Oosterhout is de huidige dakconstructie aangepast om het gewicht van het groene dak te kunnen dragen.

Bron: Gemeente Alkmaar