Dit is een website van Stimular
Ook van Stichting Stimular: Milieubarometer | MVO-balans | Kansen bij Verkassen | Duurzaam MKB

Utrecht eerste ‘Kraanwatergemeente’ Nederland

Een ‘Kraanwatergemeente’ schenkt geen bronwater bij vergaderingen, recepties en zorgt in de stad voor openbare drinkwatertappunten. Utrecht en Vitens bundelden hun inspanningen. Om Utrecht tot de eerste kraanwatergemeente te maken.

Uitgeroepen tot kraanwatergemeente

De gemeente Utrecht is de eerste ‘Kraanwatergemeente’ van Nederland. De gemeente schenkt al jaren kraanwater bij vergaderingen en verklaart dit ook te blijven doen. Daarmee roept Utrecht alle gemeenten in Nederland op om ook kraanwater te schenken. Tijdens een feestelijke handeling aan de Waterstraat in Utrecht, die voor de gelegenheid door wethouder Mirjam de Rijk voor een dag werd omgedoopt tot Kraanwaterstraat, heeft de gemeente dit bekend gemaakt. Met deze verklaring is de actie ‘Stem voor Kraanwater’ van start gegaan waarmee drinkwaterbedrijf Vitens hoopt zoveel mogelijk gemeenten over te halen kraanwater te schenken.

Milieu en gezondheid

“Kraanwater is gezond, kost niks en is veel beter voor het milieu dan water in flesjes. Die flesjes worden vaak honderden kilometers vervoerd in vrachtwagens en het is een berg afval”, zegt wethouder duurzaamheid en milieu Mirjam de Rijk. De wethouder roept ook de horeca en NS en Prorail op om kraanwater aan te bieden. “Gelukkig doen al steeds meer cafés en restaurants dat, en durven mensen er om te vragen.” Met de actie Stem voor Kraanwater wil drinkwaterbedrijf Vitens gemeenten overtuigen kraanwater te schenken en voor kraanwater te kiezen. Immers, kraanwater is duurzaam, lekker en gezond. De milieubelasting van kraanwater is 400x minder dan dat van flessenwater en het bevat 0 calorieën.

Ook meedoen? Via http://www.stemvoorkraanwater.nl/ kunnen gemeenten aangeven dat ze mee willen doen aan de actie.

Bron: Gemeente Utrecht en Vitens