Dit is een website van Stimular
Ook van Stichting Stimular: Milieubarometer | MVO-balans | Kansen bij Verkassen | Duurzaam MKB

14 steden openen kraanwatertappunten tijdens wereldwaterdag

Rondom WereldWaterdag, 22 maart 2012, werden in 14 steden door heel Nederland, te weten Amersfoort, Amsterdam, Boxtel, Deventer, Diemen, Doetinchem, Eindhoven, Emmen, Kampen, Leeuwarden, Roermond, Utrecht, Wageningen en Zwolle één of meerdere Jointhepipe.org kraanwater tappunten geopend. De aanleiding hiervoor is de IkSpringOver op kraanwater actie van Jointhepipe.org. Gemeenten door heel Nederland zijn opgeroepen om, net als in de Tweede Kamer, voortaan kraanwater te drinken in plaats van voorverpakt bronwater. Met het geld dat zo wordt bespaard kan de gemeente een kraanwatertappunt plaatsen op een druk bezochte, openbare plek.

25 gemeenten

De 25 Gemeenten die hebben aangegeven een of meerdere tappunten te plaatsen zijn: Alkmaar, Amersfoort, Amsterdam, Apeldoorn, Assen, Breda, Den-Bosch, Deventer, Diemen, Doetinchem, Eindhoven, Emmen, Haarlem, Harderwijk, Kampen, Leeuwarden (Capital of Water Technology), Maastricht, Nijmegen, Noordoostpolder, Nunspeet, Roermond, Rotterdam, Utrecht, Wassenaar en Zaandam

Een beter milieu met tapwater

Het startschot voor de actie werd donderdagochtend 22 maart 2012 gegeven in het Vondelpark te Amsterdam. De gemeenten willen door het plaatsen van een kraanwater tappunt mensen stimuleren om voortaan kraanwater te drinken. Dit omdat de productie en het transport van voorverpakt bronwater tot wel duizend maal meer belastend is voor het milieu. Door een tappunt te plaatsen kunnen gemeenten, stadsdelen en bedrijven laten zien dat ze een bijdrage leveren aan een beter milieu en aan een eerlijke verdeling van drinkwater in de wereld. Jointhepipe.org financiert namelijk voor ieder kraanwater tappunt ook een waterproject in een ontwikkelingsland. Het kraanwater in Nederland is van topkwaliteit, duurzaam en zorgt voor minder afval. Jaarlijks worden in Nederland 182 miljoen (dat zijn er 500.000 per dag) plastic flesjes weggegooid terwijl het kraanwater in Nederland tot het beste van Europa behoort.

Ook OV gaat over op kraanwater

22 maart 2012 startte ook de actie Stations op kraanwater. Jointheipe roept gemeenten op om een kraanwater tappunt bij bus- trein- en tramstations te plaatsen. De plek waar duurzame reizigers hun fles wensen te vullen. Op 10-10-2012, de Dag van de Duurzaamheid worden de deelnemende gemeenten bekend gemaakt.

Over Stichting Jointhepipe.org

Stichting Jointhepipe.org is het eerste sociale netwerk van kraanwater drinkers. Een non-profit organisatie die zich inzet voor een eerlijke verdeling van schoon drinkwater wereldwijd. Het doel is om iedereen, overal ter wereld, van schoon drinkwater te voorzien en het gebruik van milieuvervuilend voorverpakt water (zoals plastic wegwerpflessen) tegen te gaan. Jointhepipe.org promoot het gebruik van kraanwater en heeft daarom duurzame, plastic kraanwaterflessen ontwikkeld van BPA-vrij plastic in de vorm van delen van waterpijpleidingen. De flesjes vul je gewoon onder de kraan of bij de speciale kraanwatertappunten in openbare ruimtes zoals parken, musea, OV-haltes en pleinen. Tevens is er een waterkaraf voor zakelijk, horeca- en thuisgebruik. Onderop de flessen en karaffen staan de coördinaten van het project waar de donatie aan bijdraagt. Van de opbrengst van de Jointhepipe.org producten worden water- en sanitaire voorzieningen, zoals drinkwaterputten in ontwikkelingslanden als Afrika en Azië gefinancierd. De voortgang en voltooiing van het drinkwaterproject wordt bijgehouden op de website.

Partners

Het Jointhepipe.org kraanwatertappunt is ontwikkeld in samenwerking met Nederlandse waterleidingbedrijven, waaronder BrabantWater. Zowel BrabantWater als Vitens ondersteunen het initiatief en sluiten de watertappunten kosteloos aan in hun verzorgingsgebied. Het tappunt is ontworpen door Mark Schulte van Dwars Ontwerp. Hij heeft ook de kraanwater flessen ontwikkeld. Vorig jaar won hij hiermee de prijs voor Design & Duurzaamheid tijdens de Dutch Design Awards 2010.

Bron: Join the Pipe, maart 2012