Dit is een website van Stimular
Ook van Stichting Stimular: Milieubarometer | MVO-balans | Kansen bij Verkassen | Duurzaam MKB

Het nieuwe plassen

juni 2007 - Om het milieu te sparen, komen er in het Nederlandse Maasziekenhuis in Boxmeer speciale toiletpotten waarbij urine gescheiden wordt opgevangen in een voorraadtank voor een nuttige herbestemming zoals bemesting. De speciale potten vereisen wel dat mannen voortaan zittend plassen. Dat zegt projectleider Ferdinand Kiestra van het waterschap Aa en Maas.

De toiletpotten hebben behalve de gebruikelijke spoeluitgang ook een gat aan de binnenkant van de voorzijde. Daar moeten mannen hun behoefte in zien te mikken. 'Een kwestie van oefenen', aldus Kiestra.

De toepassing in het Maasziekenhuis is het eerste grote project in Nederland waarbij urine apart wordt verwerkt. Daarvoor zijn er al proeven gedaan in onder andere Meppel (zie afbeelding). In Boxmeer zijn de veertig tot zestig toiletpotten vooral bedoeld om hormonen en medicijnresten die patiënten uitscheiden, uit het Maaswater te houden.

'We onttrekken water uit de rivier om er drinkwater van te maken', aldus Kiestra. 'Dat gebeurt met zuiveringsinstallaties, maar het is veel goedkoper om de bron van de vervuiling aan te pakken.'

De mens produceert dagelijks ruim een liter urine boordevol stikstof en fosfaat. Via het toilet en het riool komt de urine terecht bij de afvalwaterzuivering. Urine is de oorzaak van 85 pct van alle stikstof en 50 pct van alle fosfaat in het huishoudelijke afvalwater. Via toepassingen zoals in het Maasziekenhuis, kunnen deze schadelijk stoffen vrijwel helemaal uit het afvalwater verdwijnen. Zo dalen ook de zuiveringskosten aanzienlijk.

Over de verwerking van de ziekenhuisurine wordt nog nagedacht. Mogelijk worden de voorraadtanks leeggepompt en door tankauto’s afgevoerd naar speciale zuiveringsinstallaties.

In Scandinavië is gescheiden verwerking van urine al gebruikelijk. In Nederland zijn sinds 2005 wat kleine proeven gedaan bij waterbedrijven. Omdat het sanitaire systeem twee gescheiden afvoerleidingen nodig heeft, komt eigenlijk alleen nieuwbouw in aanmerking voor de toepassing.

Gebaseerd op teksten van diverse nieuwssites die hun informatie weer baseren op een ANP bericht.