Dit is een website van Stimular
Ook van Stichting Stimular: Milieubarometer | MVO-balans | Kansen bij Verkassen | Duurzaam MKB

Gratis tanken bij de Vlinder


Tankstations voor elektrische fietsers en scooters, bestaan al langer. Sinds maart 2011 zijn er ook gratis oplaadpunten die werken op zonne-energie. Dit idee wordt gelanceerd door Connex uit Moergestel dat zo duurzame mobiliteit wil stimuleren. Zonne-energie is gratis en de SolarVlinder doet de rest. De SolarVlinder werd als idee gelanceerd bij de KRO op 26 april 2010 tijdens de uitzending van “Bij ons in de BV”.

Het businessmodel en 1e locatie

Op 21 maart 2011, de 1e dag van de lente, startte de Gemeente Tilburg met de 1e Solarvlinder. De Vlinder is geplaatst op het Koningsplein in het centrum van Tilburg. Het bedrijfsleven betaalt (gedeeltelijk) de kosten voor het oplaadpunt door het te exploiteren als reclameobject. De gemeente hoeft het initiatief dus niet zelf 100% financieel te steunen; het ter beschikking stellen van goede locaties is het meest belangrijk.

Waarom een vlinder?

Tijdens de ontwerpfase is gezocht naar een model uit de natuur. Er bestaan vlinders die zonne-energie omzetten in lichaamswarmte, bovendien komen vlinders alleen voor op plekken waar de natuur in balans is.

Bron: Solar Vlinder