Dit is een website van Stimular
Ook van Stichting Stimular: Milieubarometer | MVO-balans | Kansen bij Verkassen | Duurzaam MKB

Gemeente Giessenlanden kiest voor kleiner wagenpark op aardgas

In 2014 heeft de gemeenteraad van Giessenlanden een motie aangenomen om voertuigen die aan vervanging toe zijn te vervangen door voertuigen met een lage CO2-uitstoot. Tegelijkertijd zou onderzocht worden of er voertuigen zijn die nog niet afgeschreven zijn, maar waarbij vervanging tot lagere kosten leidt. In 2015 is deze motie verder uitgewerkt.

Kleiner en schoner

Het huidige wagenpark van de buitendienst van gemeente Giessenlanden bestaat uit tien dieselvoertuigen. Zes voertuigen zijn aangeschaft vóór 2007 en aan vervanging toe. De overige voertuigen zijn uit 2010 of nieuwer. De gemeente heeft besloten het komende jaar vier voertuigen te vervangen door aardgasauto’s en twee voertuigen af te stoten. Dit kan door pensioen van een van de medewerkers en door daarnaast efficienter te plannen. De voertuigen van na 2010 zijn al relatief schoon en worden dan ook (nog) niet vervangen. Hierdoor heeft de buitendienst in één keer een kleiner en duurzaam wagenpark.

Bewuste keuze voor aardgas

Giessenlanden kiest bewust voor aardgas omdat de actieradius van elektrische voertuigen beperkt is. Voor de werkzaamheden van de buitendienst moet met een zware aanhanger kunnen rijden. Dit is met een elektrisch voertuig niet aan te raden. Daarnaast zijn elektrische voertuigen door de accu's zwaar. Hierdoor zijn ze te zwaar om op de wandelpaden van bijvoorbeeld begraafplaatsen te kunnen rijden. Binnen de gemeentegrenzen is een aardgasvulpunt aanwezig, dus de mogelijkheden om op aardgas te rijden zijn aanwezig. Hoewel aardgas veel milieuvriendelijker is dan diesel, is het op zichzelf geen duurzame brandstof. De gemeenten ziet aardgas als een transitiebrandstof en verwacht dit op termijn te vervangen door groengas.

Bron: Jochem Uithoven, Gemeente Giessenlanden