Dit is een website van Stimular
Ook van Stichting Stimular: Milieubarometer | MVO-balans | Kansen bij Verkassen | Duurzaam MKB

Uden wint Autodeel Award 2017

De gemeente Uden wint de Award omdat het in oktober van dit jaar 14 elektrische auto’s heeft aangeschaft die bedrijven en inwoners mogen gebruiken. Zij startten dit initiatief samen met woningcorporatie en met sociale onderneming IBN.

In Uden loopt een pilot onder inwoners, om deze vervolgens onder alle inwoners uit te rollen. De jury vindt dit een groot initiatief voor een relatief kleine gemeente. In totaal waren vijf gemeentes genomineerd voor de Nationale Autodeel Award: Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Uden en Wageningen. Al deze gemeenten hebben in 2017 grote en effectieve stappen gezet op het gebied van autodelen.

De winnaar van de Autodeel Award werd op 6 december 2017 bekend gemaakt op het Symposium ‘Autodelen op weg naar 0-emissie’, georganiseerd door Natuur & Milieu, Rijkswaterstaat en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW). De Award werd uitgereikt door juryvoorzitter Mariëtte van Empel, programmadirecteur Duurzame Mobiliteit bij IenW.

Groei elektrische deelauto's

Het Nationaal Symposium Autodelen stond dit jaar in het teken van elektrisch autodelen. Gebruikers, gemeenten, andere overheden, bedrijven en aanbieders van (elektrische) deelauto’s gingen met elkaar in gesprek over de succesfactoren en uitdagingen over dit onderwerp. In 2017 is het aantal deelauto’s met 23% gegroeid ten opzichte van 2016, blijkt uit cijfers van CroW-KpVV. Met name in de G4-steden stijgt autodelen explosief. 86% van de deelauto’s is te vinden bij particuliere autodeelplatforms. In totaal zijn er meer dan 30.000 deelauto’s en ruim 200.000 autodelers. "Van autodelen profiteren we allemaal: het zorgt voor schonere lucht, minder autogebruik en minder auto’s in de straat en meer ruimte voor groen, speelgelegenheid en fietsen. Als de deelauto ook nog eens elektrisch is, profiteert het milieu helemaal optimaal," aldus Marjolein Demmers, directeur van Natuur & Milieu.

Bron: Rijkswaterstaat en Stichting Natuur & Milieu.

.