Dit is een website van Stimular
Ook van Stichting Stimular: Milieubarometer | MVO-balans | Kansen bij Verkassen | Duurzaam MKB

Stadswachten van Stadstoezicht Rotterdam rijden op Segways

De Segway is een elektrisch aangedreven zelfbalancerend personenvervoermiddel. De Segway is geschikt voor smalle (voet)paden en voor bredere paden. Er kunnen snelheden to ongeveer 20 kilometer per uur worden gehaald. De Segway stoot geen luchtverontreinigende stoffen uit, zoals scooters of auto's. Ook zijn ze bijna geluidloos.

Stadstoezicht Rotterdam heeft een proef gehouden met een klein aantal Segways, waarbij stadswachten hun auto hebben ingeruild voor een Segway. Dit levert een duidelijke milieuvoordeel. De proef is geslaagd en daarom wordt het aantal Segways uitgebreid. Inmiddels zijn er 14 Segways in gebruik. De Segways rijden op dit moment nog vooral in het centrum van Rotterdam en rondom winkelcentrum Zuidplein, maar de gebieden breiden zich steeds verder uit.

Een groot voordeel voor de stadswachten is, dat zij op een Segway ongeveer 20 centimeter hoger boven de grond staan, waardoor zij situaties beter kunnen overzien. Ook zijn de surveillanten zelf goed zichtbaar, waar een preventieve werking vanuit gaat. Met de Segways kunnen de stadswachten zich veilig tussen menigtes verplaatsen, maar kunnen zij zich ook snel verplaatsen als dit nodig is.

Bron: Stadstoezicht Rotterdam