Dit is een website van Stimular
Ook van Stichting Stimular: Milieubarometer | MVO-balans | Kansen bij Verkassen | Duurzaam MKB

Rijkswaterstaat test Plug-In Hybrid Vehicles

Rijkswaterstaat test vanaf november 2010 een aantal maanden Toyota Plug-In Hybrid (Electric) Vehicles (PHEV’s). In totaal test Rijkswaterstaat 412 elektrische voertuigen. 300 van deze auto’s worden ondergebracht binnen het wagenpark van Rijkswaterstaat. De overige 112 gaan naar Inspectie Verkeer en Waterstaat, Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut en de bestuurskern. Naast het testen van deze auto’s wil Rijkswaterstaat alle hoofdkantoren met een parkeerplaats in eigenbeheer voorzien van 2 oplaadpunten. Voor locaties met een beperkte parkeercapaciteit wordt samen met Rijksgebouwen Dienst (RGD) gekeken naar een oplossing.

Technologie

Een PHEV is een auto met een verbrandingsmotor én een brandstoftank. Een grote batterij in de auto maakt het mogelijk op te laden via het stopcontact. Daarnaast wordt de batterij tijdens het rijden opgeladen, onder andere via de energie die tijdens het remmen wordt teruggewonnen. Dat betekent dat men op buiten- en snelwegen, alsook in de stad, volledig elektrisch kan rijden.

Omvang project

Wereldwijd test Toyota 600 verschillende types Concept PHV’s. In Nederland gaan 11 types Concept PHV’s de weg op. Het Nederlandse project neemt in totaal 3 jaar in beslag. Partners in dit onderzoeksproject zijn: Van Gansewinkel, Stedin, Eneco, Roteb Lease, TNT en Rijkswaterstaat

Bron: Energiegids.nl van 12 oktober 2010