Dit is een website van Stimular
Ook van Stichting Stimular: Milieubarometer | MVO-balans | Kansen bij Verkassen | Duurzaam MKB

Gemeentelijke organisaties regio Rotterdam verduurzamen personenvervoer

Vier gemeenten in de stadsregio Rotterdam verduurzaamden het eigen personenvervoer. In de gemeente Westvoorne stapte 7,5% van de medewerkers over op de elektrische fiets. Ook voor het eigen wagenpark gaat de gemeente stap voor stap over op elektrisch vervoer. Inmiddels rijden de bode en opsporingsambtenaren in elektrische auto’s. Dit was het resultaat van een campagne die de gemeente organiseerde om het personenvervoer van de eigen organisatie te verduurzamen. Ook de gemeenten Hellevoetsluis, Krimpen aan den IJssel en Maassluis gingen aan de slag.

De campagnes zijn onderdeel van een project van Stichting Stimular en de stadsregio Rotterdam. Stimular stelde samen met de deelnemende gemeenten individuele actieplannen op voor een campagne. Medewerkers konden tijdens de campagnes ervaren welke duurzame alternatieven er voor de auto bestaan. Medewerkers reageerden enthousiast op de mogelijkheid om elektrische voertuigen te testen, maar ook de thuiswerkmogelijkheden bevielen goed. De gemeenten geven komend voorjaar een vervolg aan de campagne. Een overzicht van de resultaten en voorbeelden van gebruikte communicatiematerialen zijn te vinden in de Eindrapportage Duurzaam personenvervoer [PDF] bij gemeentelijke organisaties in de stadsregio Rotterdam.

Aanleiding voor het project was dat uit de Milieubarometer blijkt dat een kwart van de totale milieubelasting van gemeentelijke kantoren wordt veroorzaakt door het woon-werkverkeer en nog eens bijna 30% door zakelijk verkeer. Dit taaie thema wordt door veel gemeenten echter nog nauwelijks opgepakt. Het project in de regio Rotterdam laat zien dat er mooie resultaten zijn te behalen met een effectieve campagne.

Bron: Milieubarometer en Stichting Stimular