Dit is een website van Stimular
Ook van Stichting Stimular: Milieubarometer | MVO-balans | Kansen bij Verkassen | Duurzaam MKB

Waterschap Brabantse Delta maakt luchtfoto's met kabelballon

Waterschap Brabantse Delta legt als nieuwe waterbuffer een vierde Bergboezem aan ten Noorden van Breda. Tijdens het project laat het Waterschap een aantal keer luchtfoto's maken, om het verloop van de werkzaamheden goed te kunnen volgen. Het Waterschap heeft er voor gekozen om dit niet te doen met vliegtuigen, maar met behulp van een kabelballon van Sky-Camera. Hiermee wordt de uitstoot van verontreinigende stoffen van een vliegtuig vermeden. Ook is een kabelballon zorgt en kabelballon voor veel midner geluidshinder dan een vliegtuig.

Centenkwestie

Fotografie met een kabelballon is een bewuste keuze geweest volgens de woordvoerder: "Het is gewoon een centenkwestie. Met het beschikbare budget vliegen we 1 à 2 keer over het gebied met een vliegtuig en dan is het afwachten wat we te zien krijgen. Zeker als het geen mooie dag is. Met een kabelballon kunnen we nu 5 fotoreportages laten maken en krijgen we door de aantrekkelijke hoogte veel meer detail te zien. Per sessie kunnen we bepalen wanneer de opnamen gemaakt worden en waarop we willen inzoomen."

Hoe werkt het?

Sky-Camera gebruikt heliumgevulde ballonnen met een draagvermogen van 2 – 50 kg (diameter 2 tot 8 meter) die ook bij harde wind in de lucht kunnen blijven. De ballon is met een kabel verbonden aan de grond, vandaar de term kabelballon. Sky-Camera gebruikt een lichte maar extreem sterke vezeldraad (Dyneema) en een krachtige lier om de ballon op zijn plaats te houden.

Achterop de ballon zit een airofoil. Dit doek werkt als een vleugel waardoor de ballon bij sterke wind een extra opwaartse kracht ondervindt. Daarom blijven deze ballonnen bij harde wind in de lucht terwijl zeppelins tegen de grond worden geblazen. Een speciale zilverkleurige, van warmtewerend materiaal gemaakte ballon wordt ingezet bij extreme temperaturen, zoals boven brandhaarden of tijdens langdurige inzet in de volle zon.

Onder de ballon is een op afstand bestuurbaar en met gyroscopen gestabiliseerd platform bevestigd waarop een video of fotocamera, infrarood camera of internetcamera gemonteerd kan worden. Platform en camera worden vanuit het grondstation bestuurd. De videobeelden van de camera worden naar het grondstation gezonden voor verwerking en opslag. De aanhanger is voor het transport van de gevulde ballon. Hiermee is de ballon binnen 10 minuten na aankomst op de locatie inzetbaar.

Is het gevaarlijk? Nee, de ballon is gevuld met helium, een onbrandbaar en niet giftig inert gas. Het platform en de camera wegen ongeveer 2 kg. Het helium in de ballon heeft een opwaartse kracht. Het geheel gaat dus omhoog. Mocht er een lek ontstaan dan verliest de ballon langzaam zijn gas en daarmee zijn draagvermogen en daalt zachtjes naar beneden.

De man op de grond bedient de lier en de camera. Hij ziet op een beeldscherm wat de camera ziet. Met een radiografische besturing kan de camera naar links of rechts en omhoog of omlaag worden gedraaid.

Bron: Sky-Camera