Dit is een website van Stimular
Ook van Stichting Stimular: Milieubarometer | MVO-balans | Kansen bij Verkassen | Duurzaam MKB

ROTEB schaft hybride vuilniswagen aan

[overgenomen van website iNSnet]

De Rotterdamse afvalverwerker Roteb heeft een Volvo FE Hybrid vuilniswagen aangeschaft. Deze truck wordt in het najaar van 2009 geleverd. Rotterdam heeft hiermee naast Londen en Parijs de primeur voor wat betreft zware trucks met hybride-aandrijving.

"Het is erg positief dat Roteb en de stad Rotterdam de eerste in Nederland zijn die de voordelen van hybridetechnologie gaan benutten. Zij staan bekend om hun toewijding voor milieuvriendelijke oplossingen; net als wij," legt Jan Schouten, account manager special products van Volvo Truck Nederland uit.

Stil, schoon en 30 % zuiniger

De hybride-vuilniswagen van Roteb is gebaseerd op het Volvo FE model dat geschikt is voor zwaar werk. Het grootste verschil tussen deze vrachtwagen en normale vuilniswagens is de aandrijflijn. Volvo's hybride-oplossing combineert een dieselmotor met een elektromotor, waarbij de elektromotor wordt gebruikt bij het wegrijden vanuit stilstand en voor acceleratie tot ongeveer 20 km/u. Bij hogere snelheden wordt de dieselmotor geactiveerd. Wanneer de truck stopt, bijvoorbeeld tijdens het inzamelen van afval, wordt de dieselmotor automatisch uitgeschakeld zodat onnodig brandstofverbruik en geluidsoverlast bij stationair draaien wordt voorkomen.

De accu's worden opgeladen met het vermogen dat genereert wordt tijdens het remmen of door de dieselmotor. Hierdoor is dit systeem zeer geschikt voor bedrijfscycli met herhaaldelijk stoppen en optrekken, zoals bij het inzamelen van afval het geval is. De Volvo FE Hybrid zal naar verwachting 15 à 20 procent minder brandstof gebruiken en daarmee een vergelijkbaar percentage minder kooldioxide uitstoten. "Bovendien zijn de toegepaste Li-ion accu's volledig recyclebaar. Hiermee is de Volvo FE Hybrid dus niet alleen tijdens het gebruik milieuvriendelijk; Volvo denkt aan de milieu-impact tijdens de hele levenscyclus", vertelt Jan Schouten.