Dit is een website van Stimular
Ook van Stichting Stimular: Milieubarometer | MVO-balans | Kansen bij Verkassen | Duurzaam MKB

Amsterdamse vervoersbedrijf rijdt in 2010 met hybride-brandstofcelbussen

Het Amsterdamse vervoersbedrijf GVB gaat volgend najaar rijden met twee hybride Phileas-brandstofcelbussen. Het gaat om een proef van twee jaar. Het GVB heeft daarmee een primeur in Nederland, aldus een woordvoerster.

Het vervoersbedrijf deed al eerder mee aan een test met brandstofcelbussen van Mercedes in de periode 2003 tot 2008. De nieuwe stadsbussen zijn volgens de zegsvrouw extra bijzonder omdat ze hybride zijn. Het energieopslagsysteem bestaat uit accu's en een zogeheten ultracapacitor, die in korte tijd zeer grote hoeveelheden energie kan opslaan en vrijgeven. Dat zorgt ervoor dat efficiƫnter met de opgewekte energie, die bijvoorbeeld vrijkomt bij remmen, wordt omgegaan. Daardoor is minder waterstof nodig.

De bussen, die speciaal voor het GVB zijn ontwikkeld, kosten 6 miljoen euro. Het grootste deel van de financiering komt van het ministerie van Verkeer en Waterstaat (4 miljoen). Ook de Stadsregio Amsterdam, de gemeente en de Nederlandse busproducent VDL/APTS dragen een steentje bij. Ook in Keulen gaan twee van deze bussen rijden.

Bron: Parool