Dit is een website van Stimular
Ook van Stichting Stimular: Milieubarometer | MVO-balans | Kansen bij Verkassen | Duurzaam MKB

DHS: hybride aandrijving voor hydraulische systemen

Disbergen Hydrauliek Service (DHS) introduceert in samenwerking met Disbergen Hydraulic Hybrid in Gorinchem milieuvriendelijke hybride aandrijving voor hydraulische systemen op vrachtauto’s. De gemeente Barneveld heeft de primeur om als eerste met dit systeem te gaan werken. Zij hebben een Volvo FM gekocht waar het systeem als eerste opgebouwd is.

Hoe het werkt

De nieuw ontwikkelde aandrijving voor hydraulische systemen, genaamd Hydraulic 2 Hybrid, maakt gebruik van de vrijkomende energie bij het afremmen van de vrachtauto. Op de remmomenten wordt via de distributie een pomp aangedreven, die hydraulische olie vanuit een tank naar een zogenaamde accumulator pompt. Een Accumulator is een soort tank, waarin olie onder druk kan worden samengeperst en opgeslagen. Dus elk moment van afremmen wordt benut voor de opbouw en opslag van druk in de accumulatoren. De opgebouwde druk / energie wordt vervolgens gebruikt voor de bediening van het hydraulisch systeem. Hoe meer volume er kan worden opgeslagen, hoe langer het systeem op deze druk / energie kan draaien en er diesel bespaard wordt.

Minder geluidsoverlast

Het syteem is afgelopen jaar uitgebreid getest, o.a. door Circulus, een afvalinzamelaar. Bijkomend voordeel voor hen is dat zij de ondergrondse vuilcontainers zonder geluidsoverlast kunnen legen.

Bron: Disbergen