Dit is een website van Stimular
Ook van Stichting Stimular: Milieubarometer | MVO-balans | Kansen bij Verkassen | Duurzaam MKB

Amsterdam: schaarste brengt duurzame innovatie

Ruimte in de stad Amsterdam wordt steeds schaarser. Afvalservice West (ASW) ervaart dit dagelijks bij het inzamelen en vervoeren van het afval in de smalle straten van Amsterdam. ASW werkt daarom met voertuigen die smaller en ook nog eens duurzaam zijn: smalspoorvoertuigen. Rijdend en werkend op het CO2-neutrale Groengas. Hierdoor zijn de motoren van de voertuigen ook veel stiller dan de dieseluitvoeringen.

Hybride- en/of Groengasvoertuigen

ASW heeft al verschillende voertuigen die op elektriciteit rijden. Voor grote voertuigen, zoals grofkippers is de technologie voor elektrisch echter nog niet zover. De huidige ontwikkelingen richten zich daarom op milieubewuste tussenoplossingen, zoals hybride- en/of groengasvoertuigen.

Smalspoor op Groengas

Het project ‘Smalspoor op Groengas’ (SOG) van ASW richt zich op een dergelijke tussenoplossing, namelijk voertuigen die volledig op Groengas rijden. Ook andere componenten van de truck, zoals de kraan waarmee het afval opgetakeld wordt, functioneren op Groengas. Bovendien zijn de trucks smaller dan reguliere trucks, hierdoor kunnen ze gemakkelijker in de smalle straatjes van Amsterdam manoeuvreren. Dit gaat overigens niet ten koste van het laadvermogen, dit blijft hetzelfde. De voertuigen zijn voorzien van een CNG-motor, met een vermogen van 200 PK. Dat is 100 PK lager dan conventioneel, maar nog steeds voldoende om het werk naar behoren te kunnen uitvoeren.

Monitoren

Vanaf het moment dat de trucks operationeel zijn, worden de prestaties van de truck gemonitord. Een belangrijk aandachtspunt hierbij is het brandstofverbruik: hoe verhoudt het verbruik van Groengas zich tot het verbruik van diesel in soortgelijke voertuigen in vergelijkbare situaties? Deze en andere resultaten worden gepubliceerd op website www.aswprojecten.com.

Bron: Gemeente Amsterdam, Afvalservice West