Dit is een website van Stimular
Ook van Stichting Stimular: Milieubarometer | MVO-balans | Kansen bij Verkassen | Duurzaam MKB

Zwolle fietst!

De gemeente Zwolle gebruikt sinds oktober 2002 een fietskoerier om spullen tussen de gemeentelijke gebouwen te vervoeren. Interne post en rapporten, maar ook tonercartridges en kleine meubels, worden met een moderne driewieler vervoerd. Voor echt grote materialen wordt incidenteel een auto gehuurd. De fietskoerier legt alleen voor de gemeente per dag ongeveer 45 kilometer af. Voor spoedbezorgingen is zelfs een mountainbiker beschikbaar die kan worden ingezet.

Voor de gemeente Zwolle is het financieel aantrekkelijk om gebruik te maken van de fietskoerier. Ook uit maatschappelijk oogpunt vindt de gemeente de inzet van de fietskoerier waardevol: het spaart het milieu en het beperken van het aantal autokilometers draagt bij aan de leefbaarheid en bereikbaarheid van de stad.

Daarnaast doet goed voorbeeld wellicht goed volgen zodat het neveneffect van dit Zwolse initiatief zou kunnen zijn dat het gemiddelde gewicht per Zwolse inwoner afneemt wanneer dit voorbeeld aanzet tot meer bewegen door de Zwollenaren? Wat betreft brandstof (en bijbehorende emissies) levert deze maatregel een besparing op van 1.125 liter dieselemissie per jaar (250 werkdagen x 45 km x 0,1 liter/km).De heer Dooremolen, wethouder milieu van de gemeente Zwolle, samen met de fietskoerier die voor de gemeente Zwolle interne post en spullen tussen de gemeentelijke gebouwen vervoert.