Dit is een website van Stimular
Ook van Stichting Stimular: Milieubarometer | MVO-balans | Kansen bij Verkassen | Duurzaam MKB

OV op Schiermonnikoog gaat elektrisch

Het nationale park Schiermonnikoog krijgt elektrische bussen van de Chinese fabrikant BYD. Daarmee beperkt het openbaar vervoer op Schier de CO2-uitstoot aanzienlijk.

Even grote bus met meer ruimte

De eBus is een enkeldeks, full-size bus, volledig aangedreven door ijzerfosfaat batterijen. Met een lengte van 12 meter hebben deze bussen dezelfde afmetingen als de bussen met conventionele aandrijving die zij vervangen. De speciaal ontworpen naafmotor en de elektronisch geregelde luchtvering geven de BYD eBus een uitzonderlijk lage vloer, een ruime deur en veel vloeroppervlak zodat passagiers gemakkelijke toegang hebben en comfortabel kunnen zitten of staan. Het gewicht van de eBus is zo’n 300kg lager dan met een verbrandingsmotor en de techniek vraagt ook minder ruimte.

Met wisselstroom in 5 uur opgeladen

Het aan boord aanwezige wisselstroom-oplaadsysteem is door BYD speciaal ontwikkeld voor de elektrische bus. Het duurt slechts 5 uur om de batterijen volledig op te laden. Aangezien het wisselstroom-laadsysteem een directe aansluiting heeft op het elektriciteitsnet, kan het oplaadsysteem niet alleen de batterijen opladen, maar ook, in geval van nood, elektriciteit terug leveren vanuit de batterijen aan het net. Bovendien is de bus niet afhankelijk van laadpalen.

Onderhoudscontract

BYD heeft niet alleen de bussen geleverd, maar heeft ook een onderhoudscontract voor 15 jaar afgesloten om zo de mobiliteit te garanderen. Voor het onderhoud zet BYD lokaal geworven monteurs in.

Bron: Gemeente Schiermonnikoog