Dit is een website van Stimular
Ook van Stichting Stimular: Milieubarometer | MVO-balans | Kansen bij Verkassen | Duurzaam MKB

UWV facilitair bedrijf rijdt elektrisch

Het Facilitair Bedrijf van UWV heeft een eerste elektrische auto in gebruik genomen. Het gaat om een Nissan Leaf die volledig door elektriciteit wordt aangedreven. De auto is aangeschaft ter vervanging van een poolauto waarvan het leasecontract was afgelopen. Hij wordt gebruikt voor het vervoer van facilitair servicemedewerkers en kleine goederen, tussen de kantoren in Amsterdam, Amstelveen, Purmerend, Zaandam en Beverwijk.

Amsterdam elektrisch

Met deze auto sluit UWV aan bij het initiatief ‘Amsterdam Elektrisch’ waarmee de gemeente zakelijke veelrijders stimuleert om elektrisch te gaan rijden. De auto is CO2-neutraal, omdat de accu geladen wordt met groene stroom, en heeft een actieradius van zo ’n 170 kilometer. Met andere woorden: er is geen uitstoot van schadelijke gassen en je kunt er 170 kilometer mee rijden voordat je ‘m weer moet opladen.

Overal opladen

Dat opladen kan gewoon op elk beschikbaar stopcontact of onderweg bij een laadpaal. Opladen duurt tussen de 6 en 10 uur, afhankelijk van het oplaadpunt. Sneller kan ook: de Leaf heeft een snellaadoptie waarmee je bij het juiste (snel)oplaadpunt de auto in slechts een half uur hebt opgeladen. Speciaal voor de elektrische auto is er een oplaadpunt aangelegd in de parkeergarage van het kantoor in Amsterdam.

Gebruikerservaring

De eerste ervaringen van de gebruikers bij het Facilitair Bedrijf zijn bijzonder positief. De collega’s rijden graag in deze auto! “De auto is vrijwel geruisloos en daarom moet je wel goed uitkijken met fietsers.” laat de lokaal facilitair manager weten. “Die fietsers horen je immers niet aankomen. Wanneer je achteruit rijdt laat de auto een piepgeluid horen, als waarschuwingssignaal voor fietsers en voetgangers. O ja, en je moet wel goed het aantal afgelegde kilometers in de gaten houden anders kom je stil te staan!”

Bron: UWV Amsterdam, Marc van der Hijden.