Dit is een website van Stimular
Ook van Stichting Stimular: Milieubarometer | MVO-balans | Kansen bij Verkassen | Duurzaam MKB

Rotterdamse huisvuilwagens rijden op biodiesel

Afvalinzamelaar Roteb en nog 8 andere bedrijven uit de regio Rotterdam gaan op biodiesel rijden. Op 2 december 2009 werden biodiesel-vulpunten bij twee tankstations officieel geopend door de wethouders Rik Grashoff uit Rotterdam en Yorick Haan uit Schiedam. Nu is zowel op de linker als op de rechter Maasoever biodiesel B30 te verkrijgen aan de pomp.

Partijen

De partijen die samenwerken zijn een leverancier van vrachtwagens op biodiesel, vervoerders en pomphouders. Maar liefst vijf grote vrachtvervoerders hebben afgesproken om minimaal twee jaar met vrachtauto’s en huisvuilwagens op biodiesel te rijden. Dat maakte het voor de leverancier mogelijk om de wagens voordeliger te leveren, en zo werd het aantrekkelijk voor de pomphouders om biodiesel-pompen neer te zetten. Door de uitzonderlijke samenwerking tussen de bedrijven komt er veel minder CO2-uitstoot vrij bij het wegtransport van de deelnemers.

B30

Biodiesel B30 is een mengsel van 30% biodiesel en 70% fossiele diesel. De biodiesel in Rotterdam bestaat uit duurzame biodiesel die is geproduceerd uit restvetten (frituurvet en dierlijke vetten uit de slachtindustrie). Met een kleine technische ingreep kan een diesel-vrachtwagen ook op biodiesel rijden. De nieuwe pompen zijn gerealiseerd door DC Berkel en SMD Olie.

Bron: Rotterdam Climate Initiative