Dit is een website van Stimular
Ook van Stichting Stimular: Milieubarometer | MVO-balans | Kansen bij Verkassen | Duurzaam MKB

Directeuren delen elektrische auto

Directeuren van twaalf organisaties gaan de uitdaging aan om met elkaar een elektrische auto te delen voor zakelijke ritten. Elke organisatie krijgt een week lang een BMW i3 te leen. De actie wordt georganiseerd om directeuren te laten ervaren hoe handig (en duurzaam) een elektrische, zakelijke deelauto is.

Sommige zakelijke afspraken zijn niet bereikbaar met het OV of zijn te ver om te fietsen. Dat is vaak de reden waarom men met de auto in de drukke spits naar het werk rijdt. Met een zakelijke deelauto die klaar staat op het werk, is dat niet meer nodig en is er alle vrijheid om op een alternatieve manier naar het werk te reizen.

Ervaringen

De gemeenten Zoetermeer, Midden-Delfland en Pijnacker-Nootdorp namen deel aan de proef.

Dominik van Lankeren, beleidsmedewerker Verkeer en Duurzame Mobiliteit van de gemeente Midden-Delfland: "Het autodelen is een positieve en eenvoudige manier van autogebruiken. Ik zie grote mogelijkheden voor autodelen in combinatie met de uitrol van het elektrische wagenpark. Autodelen brengt de kosten omlaag terwijl de auto ook intensiever wordt gebruikt. Als het autobezit hiermee verder kan worden teruggedrongen is er nog minder parkeerruimte nodig."

Richard Visscher Teamleider Ruimte bij de gemeente Pijnacker-Noordorp: "Het autodelen voor zakelijk gebruik is goed bevallen. Met collega’s lijkt het mij een prima alternatief voor zakelijkverkeer met de eigen auto. Onze medewerkers gaan regelmatig in de regio op pad en de afstanden zijn soms relatief groot en niet alle eindbestemmingen zijn even goed met het OV bereikbaar."

Bereikbaar Haaglanden

De actie is een samenwerking tussen Bereikbaar Haaglanden en BMW Den Haag die de auto ter beschikking stelt. Na afloop vullen alle MT-leden een vragenlijst in om de ervaringen te inventariseren.

Bereikbaar Haaglanden is een initiatief van VNO-NCW West, de Metropoolregio Rotterdam Den Haag, Duurzaam Den Haag, TLN en EVO en maakt onderdeel uit van het programma Beter Benutten Haaglanden. Doel is een betere bereikbare regio door een efficiënter gebruik van wegen, het OV en het fietsnetwerk, in combinatie met het verbeteren van de voorzieningen en het inzetten van slimme beleids- en gedragsmaatregelen. Hierdoor wordt het werkgevers en werknemers gemakkelijker gemaakt om op een andere manier en/of op andere tijden te reizen.

Bron en meer informatie: www.bereikbaarhaaglanden.nl en www.ga3.0.nl.