Dit is een website van Stimular
Ook van Stichting Stimular: Milieubarometer | MVO-balans | Kansen bij Verkassen | Duurzaam MKB

Wip wekt stroom op in zonnepark Hengelo

Het Gelderse Hengelo krijgt het eerste grootschalige zonnepark. In het park komen onder andere kunstbomen met bladeren van zonnepanelen, lampen op energie van algen en een wip die stroom oplevert. Naast deze duurzame technieken krijgt het park van 7 hectare bomen en ander groen, wandelpaden en een schaapskudde voor duurzaam onderhoud. Hierdoor combineert solarpark De Kwekerij recreƫren met vernieuwende toepassingen van zonne-energie. Het hoofddoel is om met 10.000 zonnepanelen energie op te wekken voor 600 huishoudens. Met het verzamelen van innovatieve toepassingen krijgt het park ook een voorlichtende functie.

Initiatief

Het initiatief komt van de Achterhoekse tuinontwerper Nico Wissing en televisietuinman Lodewijk Hoekstra, die elkaar vonden in hun streven naar duurzame tuinen. ,,Dan bedoelen we echt, meetbaar duurzaam. Niet een label voor een onderdeel, maar van productie tot eindfase en ook hergebruik van grondstoffen. Het hele verhaal'', zegt Hoekstra.

Realisatie

Voor het park wordt een coƶperatie opgericht, waaraan omwonenden en belangstellenden kunnen meedoen. Het terrein kwam beschikbaar omdat woningbouwplannen niet doorgingen. Diverse bedrijven werken met de initiatiefnemers en de gemeente samen aan het project, dat volgens Hoekstra op andere plekken navolging kan krijgen. Voor de uitvoering is in totaal 4,4 miljoen euro nodig.

Bron: BN De Stem