Dit is een website van Stimular
Ook van Stichting Stimular: Milieubarometer | MVO-balans | Kansen bij Verkassen | Duurzaam MKB

Zonnepanelen op gemeentelijke gebouwen Ommen en Hardenberg

De gemeenten Ommen en Hardenberg hebben gezamenlijk zonnepanelen geplaatst op een zestal gemeentelijke gebouwen. De zonnepanelen leveren jaarlijks in totaal 179.000 kWh aan elektriciteit op. Dit staat gelijk aan het energieverbruik van ruim 50 huishoudens. Hiermee wordt 20 % van de benodigde energie voor deze gebouwen duurzaam opgewekt en jaarlijks in totaal € 36.000 aan energiekosten bespaard. Het project werd op woensdag 8 mei officieel afgesloten door wethouder Ilona Lagas van de gemeente Ommen en wethouder Jannes Janssen van de gemeente Hardenberg in het MFC Carrousel te Ommen door het onderling overhandigen van een certificaat. Hierop staat vermeld wat de opbrengst aan zonne-energie is per gemeente. Voor de gemeente Ommen is dit 96.000 kWh, dit staat gelijk aan het energieverbruik van 27 huishoudens. De opbrengst voor de gemeente Hardenberg is 83.000 kWh, gelijk aan het verbruik van 24 huishoudens.

Opbrengst zonnepanelen

De zonnepanelen in Ommen zijn geplaatst op het gemeentehuis van Ommen, Multifunctioneel Centrum Carrousel (sporthal, zwembad en cultureel centrum) en sportzaal de Slaghen in Ommen. De zonnepanelen op deze drie gebouwen hebben gezamenlijk een vermogen van 117.520 Wattpiek en leveren in totaal bijna 96.000 kWh aan elektriciteit op. Hiermee bespaart de gemeente Ommen jaarlijks € 20.000 op de energierekening. De kosten voor het plaatsen van de panelen bedroegen € 200.000. Dankzij de jaarlijkse besparing op de energierekening worden deze kosten in tien jaar terugverdiend. De provincie Overijssel leverde hieraan een bijdrage van € 104.000 aan het project.

De zonnepanelen in Hardenberg zijn geplaatst op sporthal De Citadel in Dedemsvaart, Theater de Voorveghter in Hardenberg en zwembad De Kiefer in Dedemsvaart. In totaal hebben de zonnepanelen een vermogen van ruim 0,1 MegaWattpiek. Dit levert in totaal 83.000 kWh aan elektriciteit op. De gemeente Hardenberg bespaart hierdoor € 16.000 per jaar op de energierekening van deze gebouwen. De kosten voor het plaatsen van de zonnepanelen bedragen ruim € 200.000. De provincie Overijssel leverde hieraan een financiële bijdrage in de vorm van een subsidie van € 83.000. Dankzij de besparing op de energierekening, verdient de gemeente deze investering in 8 jaar tijd terug.

Bron: gemeenten Hardenberg en Ommen