Dit is een website van Stimular
Ook van Stichting Stimular: Milieubarometer | MVO-balans | Kansen bij Verkassen | Duurzaam MKB

Vier Overijsselse gemeenten zetten samen pv-panelen op 107 daken

In vier Overijsselse gemeenten worden op 107 daken van scholen en openbare gebouwen zonnepanelen neergelegd. Het gaat om een totaal vermogen van 1,7 MW, die in Bronckhorst, Deventer, Olst-Wijhe en Raalte worden geplaatst. Daarvoor ondertekenden de wethouders Dorien Mulderije (Bronckhorst), Jos Pierey (Deventer), Cor van den Berg (Olst-Wijhe) en Ben Haarman (Raalte) gisteren de samenwerking met leverancier PFIXX Solar.

Uit regionale contacten bleek dat de vier gemeenten met eenzelfde initiatief bezig waren. Door samen te werken kunnen de voorbereidings-, organisatie- en aanbestedingskosten worden gedeeld. Door de opschaling zijn de zonnestroominstallaties gunstig ingekocht.

Het plaatsen van deze hoeveelheid zonnepanelen in de gebouwde omgeving is complex. Zonnepanelen worden op bestaande gebouwen gerealiseerd. Dit maakt het extra moeilijk om drie redenen:

  • ieder gebouw is anders
  • vele kleine oppervlakte, i.p.v. één grote
  • daken moeten geschikt gemaakt worden voor de palen

De zonne-energie gaat in eerste instantie naar de gebouwen. Wordt meer zonnestroom opgewekt dan verbruikt dan wordt het overschot teruggeleverd aan het net. De gebruikers van de gebouwen krijgen hiervoor een vergoeding van het energiebedrijf. Per locatie is een SDE-subsidie (Stimulering Duurzame Energieproductie) van Agentschap.NL (voorheen SenterNovem) toegekend. Begin 2011 moeten alle systemen zijn aangesloten.

Bron: Gemeente Deventer.