Dit is een website van Stimular
Ook van Stichting Stimular: Milieubarometer | MVO-balans | Kansen bij Verkassen | Duurzaam MKB

Energiescans bereiden Zederik voor op klimaatneutrale toekomst

Februari 2018

Een slimme overheid is op de klimaatneutrale toekomst voorbereid. Daarom riep de gemeente Zederik de hulp in van Stimular, om energiescans te maken van achttien gebouwen. Met de mogelijkheden van energiebesparing en kansen voor het gebruik van duurzame energie in beeld, boekten de gebouweigenaren en -beheerders in no time hun eerste successen.

Anticiperen op de aardgasvrije toekomst, was één van de adviezen die Stimular de gemeente (eigenaar van een deel van de panden) en de gebouwbeheerders gaf: “Door de alternatieven voor traditionele cv-ketels nu al te verkennen en waar mogelijk te benutten, wordt je straks niet overvallen door een kapotte verwarmingsketel, kom je niet voor onverwachte kosten te staan en draag je eerder bij aan een beter klimaat.”

In no time energie bespaard

Stimular gaf de gemeente en gebouwbeheerders van acht sportgebouwen, zes dorpshuizen en vier basisscholen energiebesparingstips op maat. Bijna allemaal boekten ze al na één maand succes met een lagere energienota en minder CO2-uitstoot. Peter Vis (bestuurslid tennisclub Meerkerk): “Wij zijn zeer enthousiast over het uitgebreide, overzichtelijke en inspirerende advies van Stimular.”

Niet alleen de tennisclub: maar liefst driekwart van de achttien deelnemende Zederikse gebouwbeheerders, ging meteen aan de slag met de ‘quick-wins’ onder de energiebeparingsmaatregelen. Het populairst waren leidingisolatie, minder onnodig elektrisch koelen en het vervangen van lampen door led-verlichting.

Méér dan quick-wins

Maar ook grotere maatregelen schuwden de deelnemers niet. Zo vroegen sommigen al offertes aan voor zonnepanelen, led-(sportveld)verlichting en een zuinige elektrische geiser voor de warme douches in de kleedkamers.

Stimulars energiebesparingstips op maat, waren bovendien aanleiding tot gesprekken tussen de gemeente, gebouwbeheerders en andere gebouweigenaren over een betere samenwerking bij energiebesparing. Denk aan het periodiek snoeien van bomen rond een gebouw, zodat er minder schaduw op het dak valt en zonnepanelen een optie worden.

Duurzame toekomst

Ook bracht Stimular het energiebesparingspotentieel per gebouwtype voor de gemeente in beeld. Met deze informatie en de specifieke energiebesparingstips van Stimular op zak, heeft de gemeente Zederik voldoende input voor een meerjarenplan om haar vastgoed verder te verduurzamen. Én om andere eigenaren van maatschappelijke gebouwen hierin te stimuleren. Dat is ook precies wat de tevreden Zederikse ambtenaren gaan doen.

Bron: Stichting Stimular