Dit is een website van Stimular
Ook van Stichting Stimular: Milieubarometer | MVO-balans | Kansen bij Verkassen | Duurzaam MKB

Gekoeld kraanwater in plaats van waterkoelers

Op bijna alle verdiepingen in Europoint en de buitenlokaties van de gemeente Rotterdam staan op dit moment waterkoelers waar gekoeld water getapt kan worden. Er zijn plannen om de waterkoelers te vervangen door koudwatertappunten met een koelelement. Zie ook de ervaring van de gemeente Den Bosch

Er zijn diverse systemen verkrijgbaar. Wilt u meer informatie of offertes opvragen, zoek dan via internet op de term "drinkwaterkoelers" naar leveranciers. Er zijn trouwens ook koffie/thee automaten die koud (kraan)water kunnen leveren. Dus als de automaten aan vervanging toe zijn, kunt u dat gelijk meenemen.

Inhoud


Nadelen waterkoelers t.o.v. gekoeld kraanwater

  • Het water van de waterkoelers wordt per (vracht)auto aangeleverd, dit is erg milieubelastend. Door over te stappen op gekoeld kraanwater valt dit transport weg en wordt de belangrijkste milieubesparing gehaald.
  • De waterkoelers staan 24 uur per dag aan, wat veel energie vraagt. Het water dat uit de koudwatertappunten stroomt wordt alleen gekoeld als het getapt wordt, hierdoor gebruikt dit systeem minder energie.
  • In vergelijking met leidingwater zijn de kosten van water uit een waterkoeler 500 tot 1.000 maal hoger.
  • Een vol vat van de waterkoeler weegt ongeveer 20 kg, vanuit het arbo oogpunt is het tillen hiervan bij het verwisselen van de vaten onwenselijk.
  • Er is voor de voorraad waterflessen opslagruimte nodig.

Fabels

  • Niet al het flessenwater is bronwater, soms verkoopt de leverancier normaal kraanwater wat wordt gedemineraliseerd of door een ozonfilter wordt geleid. Hoewel de leverancier dit graag suggereert is dit water niet gezonder dan normaal kraanwater.
  • Gekoeld water is smaakloos, het argument dat water dat uit een waterkoeler lekkerder zou zijn dan gekoeld kraanwater klopt dus niet.
  • Vaak wordt gedacht dat bronwater gezonder zou zijn dan kraanwater, dit is echter een illusie; de wettelijke kwaliteitseisen voor kraanwater zijn namelijk veel hoger dan die voor bronwater, met name de eisen met betrekking tot zware metalen zijn voor leidingwater strenger.

Voorbeeld terugverdientijd

Kosten waterkoeler
Leasekosten waterkoeler per jaar: € 275
Waterverbruik per jaar per waterkoeler: € 1.635
Totale kosten per jaar per waterkoeler: € 1.910

Kosten tappunt
Eenmalige kosten plaatsing tappunt met koelelement: € 1.450
De kosten van het leidingwater zullen rond de € 3 per jaar liggen.

De terugverdientijd van een tappunt met koelelement, inclusief wastafel en meubel is dus minder dan twee jaar. Alle bedragen genoemd in dit voorbeeld zijn exclusief BTW.

Conclusie

De milieubelasting door transport, het energieverbruik en de kosten nemen sterk af door het vervangen van de waterkoelers door tappunten met koelelementen.