Dit is een website van Stimular
Ook van Stichting Stimular: Milieubarometer | MVO-balans | Kansen bij Verkassen | Duurzaam MKB

Meer zonne-energie als de gemeente het goede voorbeeld geeft

De verschillen tussen gemeenten zijn groot als het gaat om zonne-energie. Landelijke gemeenten doen het gemiddeld beter dan de grote, blijkt uit onderzoek van Stichting Natuur en Milieu.

Platteland

Van alle gemeenten in Nederland heeft Zeewolde de meeste zonne-energie per inwoner: 21 keer meer dan hekkensluiter Rotterdam. Dit komt vooral omdat in Zeewolde veel boeren gebruik maken van rijkssubsidie om asbest van hun daken te halen en zonnepanelen erop te leggen. Ook heeft de gemeente een modern woningbestand dat het makkelijk maakt om zonnepanelen te plaatsen. Dalfsen en Eersel nemen de tweede en derde plek in op de totale ranglijst. Zij zetten actief stimuleringsmaatregelen in om bewoners en bedrijven aan zonnepanelen te helpen. Slechts een enkele gemeente haalt een gemiddelde van één paneel per inwoner.

Stimuleringsbeleid

Stimuleringsmaatregelen voor zonnepanelen betalen zich uit, blijkt uit het onderzoek. Gemeenten die hier actief op inzetten, door bijvoorbeeld maatwerk te leveren voor bewoners, bedrijven of scholen, doen het beter. Zelf het goede voorbeeld geven als gemeente werkt ook goed. Gemeenten die hoog scoren in de ranking hebben zelf ook zonnepanelen op hun daken gelegd.

Gemeenten die juridische kaders gunstig aanpassen en meedenken over alternatieve financieringsvormen, naast bestaande subsidies, zijn het meest succesvol. Daarnaast blijven goede informatie en educatie cruciaal.

Bron: Stichting Natuur en Milieu