Dit is een website van Stimular
Ook van Stichting Stimular: Milieubarometer | MVO-balans | Kansen bij Verkassen | Duurzaam MKB

Kleine windturbines in Den Haag en Zeeland

In Den Haag krijgt iedere stadsboerderij zijn eigen windmolen

Donderdag 13 maart 2008 stelde wethouder Smit (Milieu) de eerste windturbine bij een van de twaalf stadsboerderijen in gebruik. Deze windturbine, een Turby, is te vinden op stadsboerderij Landzigt. De turbine is ongeveer 3 meter hoog, heeft een doorsnede van 2 meter en heeft een vermogen van 2,5 kW. Een Turby levert bijna voldoende elektriciteit om een huishouden van stroom te voorzien. Ook op de andere 11 stadsboerderijen in Den Haag worden in 2008 Turby’s geplaatst. Op het dak van het Haagse stadhuis stond al jaren een Turby. Die is nu vervangen door een nieuw (efficienter) model.

De gemeente Den Haag koos voor haar stadsboerderijen voor de Turby vanwege de uitstraling en de goede prijs/kwaliteit verhouding en omdat ze al ervaring hadden met een Turby op het stadhuis. De Turby op het stadhuis diende met name als proefproject voor de gemeente Den Haag om ervaring op te doen met stedelijke windturbines. Deze eerste Turby op het stadhuis heeft het niet zo makkelijk. Omdat hij op een speciale geveerde mast is geplaatst en deze bij teveel uitslag door de beveliging uitgeschakeld wordt is de opbrengst uit deze windturbine een stuk lager dan een Turby die op een betere locatie is geplaatst. De Turby bij de stadsboerderij staat op een gewone mast en doet het prima.

Een Turby inclusief mast en fundament en installatie kost in de orde van €18.000,- (excl. BTW). (Zie verder prijslijst op de Turby website) Bij een grotere afname zijn kortingen bespreekbaar.

Naast deze stadsboerderijturbines plaatst de gemeente Den Haag in 2008, samen met verschillende projectpartners in de stad, nog enkele tientallen windturbines in de stad.

Test met kleine windturbines in Zeeland

Gedurende zes maanden zijn op het Technopark in Schoondijke (Zeeland) tien kleine windturbines getest door DELTA N.V., Provincie Zeeland, Gemeente Sluis, stichting Zeeuwind en Greenlab om de opbrengsten in energie (kWh) te vergelijken. De vergeleken windturbines variëren sterk in prijs en vermogen. De opbrengsten gevonden in de eerste meetresultaten variëren enorm, maar zijn over het geheel teleurstellend. Geen enkele turbine kan qua prijs/kWh concurreren met een PV installatie. Ook de Energy Ball die onlangs in gemeente Laarbeek is geplaatst, was onderdeel van de test. Zie voor meer informatie over de test de website van de provincie Zeeland