Dit is een website van Stimular
Ook van Stichting Stimular: Milieubarometer | MVO-balans | Kansen bij Verkassen | Duurzaam MKB

Wageningen verdient geld met tijdschakelklokken

Sinds november 2010 staan alle copiers in het gemeentehuis en stadskantoor van Wageningen buiten werktijd uit. Ze staan nu allemaal op een tijdschakelklok. Voorheen gingen de copiers buiten werktijd wel in een slaapstand, maar dat verbruikt toch nog onverwacht veel energie.

Besparing

Het gaat om 14 stuks. Per copier bespaart dat zo'n 1.000 kWh per jaar, dat betekent ongeveer €150,- (€0,15 per kWh). Aangezien een programmeerbare tijdschakelklok ongeveer €15 kost verdient deze zich dus binnen 2 maanden terug. Deze maatregel bespaart de gemeente Wageningen €4.200,- per jaar.

Tips

De gemeente Wageningen heeft enkele tips voor de toepassing van tijdschakelklokken:

  • Hou bij het instellen van de tijdschakelklok rekening met zomer en wintertijd. Dat wil zeggen: stel de tijdklokken gewoon een uur ruimer in, dan hoef je niet twee keer per jaar alle tijdklokken bij te stellen.
  • Plak een label "tijdschakelklok" op de tijdschakelklok, dan kan iedereen snel zien wat dat apparaat in het stopcontact is en wordt het niet per ongeluk weggehaald.
In 2011 gaat de gemeente Wageningen ook de koffiezetapparaten voorzien van tijdschakelklokken. Koffiezetapparatuur heeft een hoog sluipverbruik doordat continu water verwarmd wordt. Deze maatregel zal dan ook een aanzienlijke besparing opleveren.

Bron: Gemeente Wageningen