Dit is een website van Stimular
Ook van Stichting Stimular: Milieubarometer | MVO-balans | Kansen bij Verkassen | Duurzaam MKB

Energieverbruik monitoren met de energiespiegel

Voor het zichtbaar maken van het energieverbruik van het gemeentehuis heeft de gemeente Doetinchem de EnergieSpiegel aangeschaft. Een EnergieSpiegel kan bijvoorbeeld in de entree of in de kantine gehangen worden om medewerkers en bezoekers continu te informeren over de prestaties op energiegebied. De spiegel bestaat uit 4 panelen:
  • een bord met het tijdstip en de buitentemperatuur;
  • een bord waarop het gasverbruik staat weergegeven per uur, per week en per jaar;
  • een bord voor het elektriciteitsverbruik per uur, per week en per jaar;
  • een tekstbord, waarop de gemeente haar visie kan weergeven t.a.v. energiebesparing.
De gegevens kunnen bovendien in een computer worden uitgelezen, zodat bijvoorbeeld publicatie op inter- of intranet mogelijk is. Meer informatie over de EnergieSpiegel vindt u hier.

Voor het vierde paneel is in Doetinchem aan de medewerkers gevraagd een tekstje te schrijven. De winnende tekst was:

Spiegeltje spiegeltje zeg eens vlug, gaat ons energiegebruik terug?

U kijkt in de EnergieSpiegel van het Stadhuis. De panelen laten zien, hoeveel gas en elektra we in het Stadhuis verbruiken. Zo wordt direct duidelijk, of we op de goede weg zijn met de beperking van ons gezamenlijk energiegebruik.
Help ook mee om energie te besparen!


Bij de opening van de EnergieSpiegel wilde men meteen de werking laten zien aan de medewerkers. Daartoe zou tijdens de lunch stap voor stap alle monitoren van medewerkers die aan waren blijven staan uit worden gezet. De verwachting was dat dit zichtbaar zou worden op de EnergieSpiegel. Het grafiekje op de spiegel is echter te klein om aan de andere kant van de ruimte het af te kunnen lezen. Daarom was het plan het grafiekje uit te vergroten met 10 dozen. Elke keer als er een streepje wegvalt wordt een doos van de stapel gehaald. Een mooie demonstratie van de spiegel en tegelijkertijd een hint voor de medewerkers om hun monitor in de pauze uit te schakelen.

Jammer genoeg heeft de EnergieSpiegel bij de gemeente Doetinchem nog niet goed gewerkt en is deze demonstratie daarom niet uitgevoerd. Er zijn andere organisaties waar de energiespiegel wel goed werkt. Heeft u een positieve ervaring met de EnergieSpiegel? Stuur ons een e-mail zodat we ook uw ervaring aan andere gemeenten door kunnen geven.