Dit is een website van Stimular
Ook van Stichting Stimular: Milieubarometer | MVO-balans | Kansen bij Verkassen | Duurzaam MKB

Theater Zuidplein bespaart energie met spanningsregelaar

Het Rotterdamse Theater Zuidplein heeft in augustus 2010 een spanningsregelaar laten plaatsen die het energieverbruik terugdringt. Het apparaat vormt de spanning om van de gemiddeld 238 volt, die de energiebedrijven aanleveren, naar 220 volt.

Netspanning landelijk opgeschroefd

De netspanning wordt in fases in heel Nederland opgeschroefd van 220 volt naar 230 tot 240 volt. Dit om de netspanning in heel Europa gelijk te trekken. In de meeste gebieden in Nederland is deze netspanningsverhoging al doorgevoerd. Bij deze hogere spanning verbruiken apparaten en verlichting meer energie. Bovendien slijt apparatuur sneller.

Spanningsregelaar

Een spanningsregelaar verlaagt de spanning naar circa 220 volt. De spanningsregelaar bestaat uit een transformator die aan de laagspanningskant van de trafo de spanning verlaagt. Hierdoor kan 9 tot 15% op het totale energieverbruik worden bespaard, afhankelijk van de grootte van de spanningsverlaging en van de installaties in een gebouw. Op het elektriciteitsverbruik van conventionele TL verlichting wordt circa 7% bespaart,terwijl deze besparing bij computers 3% is. Een spanningsregelaar is rendabel vanaf een netspanning van 227 volt en een jaarlijks energieverbruik van circa 250.000 kWh

Besparingen Theater Zuidplein

Naar verwachting levert de ingreep een jaarlijkse besparing op van ruim 11.000 euro. De kosten van een dergelijk systeem liggen tussen de €3.000,- en de €6.000,-. Berekeningen tonen aan dat door de transformator, per jaar 2 ton minder CO2 in het milieu terecht komt. Deze hoeveelheid is vergelijkbaar met de uitstoot van een auto die vijf keer heen en weer rijdt tussen Rome en Parijs.

Bron: Theater Zuidplein en optivolt