Dit is een website van Stimular
Ook van Stichting Stimular: Milieubarometer | MVO-balans | Kansen bij Verkassen | Duurzaam MKB

Hout gestookte hoog rendement verwarmingsinstallatie gemeentehuis Soest

Het gemeentehuis van Soest wordt sinds oktober 2015 verwarmd met een houtgestookte verwarmingsinstallatie. Als brandstof worden houtsnippers gebruikt. De oude installatie draaide op een gasgestookte CV ketel uit 1990 met een vermogen van 700 kW. De ketel verbruikte jaarlijks 42.000 m3 aardgas. Door de wijziging van de installatie is de CO2 footprint circa 96.000 kg CO2 per jaar lager dan vorige jaren (circa 76% reductie). Dit past in de duurzaamheidsambitie van de gemeente Soest.

Reserveketel nodig

De houtgestookte verwarmingsketel is een HR-ketel met een vermogen van 200 kW. Dit is aanzienlijk lager dan het vermogen van de oude ketel. Hiermee wordt 80 tot 85% van de warmtevraag van het gemeentehuis opgewekt. Alleen bij lage buitentemperaturen wordt, indien nodig, bijgestookt met twee kleine HR gasketels van 130 en 65 kW. Hiermee is het totaal geĆÆnstalleerd vermogen 395 kW, wat beduidend lager is dan het vermogen van de oude ketel.

Financiƫle consequenties

De extra investering die noodzakelijk was om dit project uit te voeren (boven de noodzakelijke vervanging van de oude ketel) wordt naar verwachting binnen 8 tot 9 jaar terugverdiend door de besparing op gas. De gemeente hoopt met deze investering ook ander gebouweigenaren te stimuleren om niet als vanzelfsprekend te kiezen voor vervanging door het bestaande, wanneer zij tegen noodzakelijke vervangingen van verwarmingsinstallaties aanlopen. Door te zoeken naar alternatieven kunnen, ondanks een hogere startinvestering, de meerkosten terugverdiend worden binnen de levensduur van de installatie. En kan milieuwinst worden behaald. Dit met als doel om een bijdrage te leveren aan het terugdringen van de CO2 footprint van de hele gemeente.

Afval is grondstof geworden

De houtgestookte ketel wordt gestookt op snoeiafval uit de gemeente zelf. Hiermee is afval grondstof geworden!

Bron: Gemeente Soest