Dit is een website van Stimular
Ook van Stichting Stimular: Milieubarometer | MVO-balans | Kansen bij Verkassen | Duurzaam MKB

Minder verlichting met lichte muren

Door in een gebouw donkere kleuren te vervangen door lichtere kleuren en eventueel materialen te gebruiken die licht beter reflecteren, is minder verlichting nodig zijn en kan het aantal lampen afnemen. Door warme tinten te gebruiken, heeft een medewerker het bij een iets lagere temperatuur behagelijk dan als alleen maar koele kleuren worden gebruikt.

Hellevoetsluis heeft het al toegepast. Sinds de grote renovatie in 2002 hebben ze in het gemeentehuis lichte muren met een warme kleur (perzikachtig). Om niet teveel in de warme kleuren te zitten, zijn de vloeren blauw, maar wel redelijk licht, gekleurd. De gebouwbeheerder heeft er een cursus voor gevolgd om het effect van kleuren optimaal te gebruiken.

Een aantal locaties in het stadhuis van Maassluis heeft een donkere uitstraling. Zo is op aantal plaatsen veel donker hout aanwezig, zijn de stenen muren erg grauw en is veel gebruik gemaakt van de kleur donkerblauw. Dit zorgt er voor dat er veel verlichting nodig is. Het is niet rendabel om direct alles te gaan schilderen, maar wel is besloten dat bij een opknapbeurt van het stadhuis dit aspect meegenomen zal worden.