Dit is een website van Stimular
Ook van Stichting Stimular: Milieubarometer | MVO-balans | Kansen bij Verkassen | Duurzaam MKB

Spaarlampen in kroonluchters Raadzaal

Sfeer blijft behouden!

In de monumentale raadzaal van de gemeente Boskoop hangen drie grote kroonluchters met elk 15 lampen. De kroonluchters zorgen voor een unieke sfeer in deze authentieke ruimte. Een nadeel van deze prachtige verlichting is het hoge stroomverbruik.

De lampen zijn essentieel voor de sfeer in de raadzaal.

De Kroonluchters

De kroonluchters hebben elk 9 bolvormige lampen en 6 lampen onder een kapje. Samen met de leverancier hebben wij gezocht naar passende bolvormige spaarlampen, zodat de unieke sfeer behouden blijft. De spaarlampen hebben we gevonden bij Osram. De kleur van de spaarlampen is wit en ze zijn iets groter dan de originele lampen. Ook steken de spaarlampen, door het tussenstukje in de lamp (zie foto), iets verder uit de kroonluchter. Als alle lampen vervangen zijn, zal dit niemand opvallen. Aan de sfeervolle uitstraling van de kroonluchters zal niets veranderen.

Bolvormige oorspronkelijke lamp en nieuwe bolvormige spaarlamp.

Besparing

De spaarlampen zijn niet alleen beter voor het milieu, maar leveren ook jaarlijks een behoorlijke besparing op. De spaarlampen verdienen zich in 1 jaar tijd terug en hebben een verwachte levensduur van 5 à 6 jaar. De besparing zal na dat eerste jaar ongeveer € 600,- per jaar bedragen.

De bolvormige lampen waren 60 Watt lampen en zijn vervangen door spaarlampen van 16 Watt (lichtintensiteit 75 Watt). De aanschafprijs is € 14,50 per lamp. De lampen hebben een levensduur van 8000 branduren en vallen in energieklasse B. De lampen onder de kapjes waren 75 Watt en zijn vervangen door spaarlampen van 10 Watt (met 50 Watt lichtintensiteit). Deze lampen hebben 6000 branduren en vallen in energieklasse A. De aanschafprijs is €12,50 per lamp.

Kroonluchter voorzien van spaarlampen.