Dit is een website van Stimular
Ook van Stichting Stimular: Milieubarometer | MVO-balans | Kansen bij Verkassen | Duurzaam MKB

Verplichte keuring airco? Bekijk hier het factsheet

Vanaf 1 december 2013 is een keuring van airco-systemen verplicht. Deze verplichting komt voor uit de Europese richtlijn Energieprestatie Gebouwen (EPBD). Op papier kan er tot 30 procent bespaard worden met deze terugkerende keuringen.

Verplichte keuring airco

De nieuwe regel heeft directe gevolgen voor gebouwbeheerders. Zij zullen hun systemen met een koelvermogen van meer dan 12 kilowatt elke vijf jaar moeten laten keuren. Voordelen van een dergelijke keuring is energiebesparing, minder CO2-uitstoot en een optimaler binnenklimaat. De eerste installaties moeten uiterlijk 31 december 2013 gekeurd zijn. Dit zijn de installaties tot 45 kW met een bouwjaar van 10 jaar of ouder.

Installatie Performance Scan

Rijksdienst voor ondernemend Nederland (RVO) heeft ook een Installatie Performance Scan ontwikkeld om de keuring en inregeling te vermakkelijken. Deze gratis softwaretoepassing bestaat uit een ‘verwarmingsmodule’ en ‘koelmodule’. De koelmodule ondersteunt deskundigen bij het keuren volgens de voorgeschreven keuringsmethode. Daarnaast levert de module een keuringsverslag op dat voldoet aan de wettelijke vereisten.

Overzicht en factsheet

RVO heeft ook een overzicht gepubliceerd: wat te doen als eigenaar of beheerder van airco-systemen. Daarnaast is meer informatie te lezen in het factsheet.

Bron: Energievastgoed.nl