Dit is een website van Stimular
Ook van Stichting Stimular: Milieubarometer | MVO-balans | Kansen bij Verkassen | Duurzaam MKB

Handboek zonneparken

Dankzij het Energieakkoord is het ook voor bewoners, waarvan hun eigen dak niet geschikt is voor zonnepanelen, mogelijk om te profiteren van duurzame energie. Energiecoöperaties die een zonnepark aanleggen maken daarmee korting op de energiebelasting mogelijk voor alle bewoners in de omliggende postcodes (zogenaamde postcoderoos). Bewoners moeten één of meerdere zonnepanelen huren of kopen om het belastingvoordeel te kunnen genieten.

Al zonneparken gerealiseerd in Eindhoven

Maart 2014 opende wethouder Joost Helms het eerste zonnepark van Nederland dat volledig non-profit is gerealiseerd. De lokale energiecoöperatie 'Morgen Groene Energie' nam het initiatief voor dit park dat bestaat uit 228 zonnepanelen op het dak van wijkcentrum Blixems. Dit zonnepark is het initiatief van de gemeente Eindhoven. De gemeente heeft dakruimte beschikbaar gesteld én actief meegewerkt aan de realisatie. Op www.zonneparkeneindhoven.nl is meer te vinden over dit project.

Handboek

Omdat zowel Morgen Groene Energie als de gemeente Eindhoven het belangrijk vinden om kennis uit te wisselen, is voor alle (potentiële) coöperaties het Handboek Collectieve Zonneparken (PDF) gratis beschikbaar. Ook het rekenmodel is op te vragen bij de gemeente.

Bronnen en meer informatie: www.eindhoven.nl en Zonneparken Eindhoven