Dit is een website van Stimular
Ook van Stichting Stimular: Milieubarometer | MVO-balans | Kansen bij Verkassen | Duurzaam MKB

‘Groen gas’ voor Delft, Zoetermeer, Rijswijk, Waddinxveen en Lansingerland

Vanaf 1 januari 2010 kopen de gemeenten Zoetermeer, Delft, Waddinxveen, Lansingerland en Rijswijk groen gas in. Dat is het resultaat van een gezamenlijke aanbesteding van deze gemeenten.

Boscompensatie

De gemeenten sloten een tweejarig contract met leverancier Greenchoice, waarin o.a. negentig gemeentelijke gebouwen in Zoetermeer opgenomen zijn. Het verschil tussen groen gas en gewoon aardgas, is dat de CO2-uitstoot van groen gas ‘bosgecompenseerd’ wordt: de leverancier beschermt kwetsbare bossen en plant nieuwe bomen aan. Greenchoice heeft diverse bosprojecten in Brazilië, Equador, Tanzania en Nederland. De bescherming en aanplant vindt plaats onder uitvoering en controle van de Klimaatneutraal Groep. Bomen slaan tijdens hun groei CO2 op. Voor een woning met een gemiddeld verbruik is een compensatie nodig van 135 groeiende bomen.

Wethouder Merkx (duurzaamheid, gemeente Delft):”Door ‘groen gas’ collectief in te kopen hebben we extra scherpe prijzen bij de energieleverancier kunnen bedingen. Gezamenlijk zullen we meer dan 8.500 ton CO2 per jaar compenseren, genoeg om de CO2-uitstoot van bijna 3.500 auto’s een jaar lang te compenseren. Dat is natuurlijk een fantastisch resultaat en we hopen natuurlijk dat andere gemeenten ons voorbeeld zullen volgen!”

Bron: Platform Duurzame Overheden

Kanttekening

Groen gas is vrijwel altijd gecompenseerd gas. Slechts een klein aantal leveranciers levert daadwerkelijk groen gas. Lees meer over de voor- en nadelen van compenseren in de handreiking "klimaatneutraal worden doe je zo!".