Dit is een website van Stimular
Ook van Stichting Stimular: Milieubarometer | MVO-balans | Kansen bij Verkassen | Duurzaam MKB

Gemeentehuis Zoeterwoude draait de gaskraan dicht

April 2018

Het gemeentehuis van Zoeterwoude is volledig van het aardgas afgestapt. De oude CV-ketel is vervangen door een warmtepomp. Volgens wethouder duurzaamheid Kees den Ouden is Zoeterwoude hiermee het eerste bestaande stadskantoor in de regio dat zonder aardgas wordt verwarmd. De wethouder en burgemeester Liesbeth Bloemen draaiden in april samen een symbolische gaskraan dicht.

In augustus 2017 is de knoop doorgehakt om van het gas af te stappen. 'We moesten onze oude CV-ketel vervangen, die was erg krakkemikkig,' vertelt Kees den Ouden aan Omroep West. 'We hebben duurzaamheid hoog staan en op een gegeven moment gaan we allemaal van het gas af.'

Vier pompen op het dak trekken lucht naar binnen, verwarmen de lucht en pompen die vervolgens door het pand. 'Het is een soort omgekeerde koelkastwerking,' legt Den Ouden uit. Op de to-do-list van de gemeente staat nog een betere vloer- en muurisolatie. 'Tijdens de vorstperiode in maart wist de pomp het te redden,' vertelt Den Ouden. Maar om de koude wintermaanden goed te kunnen doorstaan, moet er nog een extra isolatielaagje aan het gemeentehuis worden gegeven.

Door over te stappen op een elektrische warmtepomp bespaart de gemeente Zoeterwoude elk jaar 10.000 euro. De gemeente hoopt inwoners aan te sporen om ook van gas af te gaan en duurzaam te gaan wonen. Zowel bewoners van nieuwbouw als van bestaande bouw.

Bronnen: Omroep West en Sleutelstad.nl, 11 april 2018,