Dit is een website van Stimular
Ook van Stichting Stimular: Milieubarometer | MVO-balans | Kansen bij Verkassen | Duurzaam MKB

Proef met duurzame daken in provincie Utrecht gestart

De provincie Utrecht start een proef met energiebesparende en energie- en warmteopwekkende daken. De proeftuinen bevinden zich op daken van Jaarbeurs Utrecht, Hogeschool Utrecht en Kalsbeek College in Woerden. De proeftuin op de Herderscheeschool in Utrecht wordt in november 2010 aangelegd en die op de Stichting One Planet in Amersfoort volgt in 2011.

Verschillende technologieën

In de proeftuinen worden verschillende energiebesparende en energie- en warmteopwekkende technologieën worden gecombineerd. Zonnepanelen, zonnefolie en een combinatie met witte daken zijn enkele voorbeelden van toepasbare technologieën. Ook voor een prettige leefomgeving zijn duurzame daken zoals groene en witte daken goed. Groene daken zorgen voor schone lucht, doordat fijn stof wordt opgenomen door deze daken. Daarbij houden groene daken water langer vast, waardoor de waterafvoer geleidelijker gaat. Dit voorkomt problemen bij grote hoeveelheden regen. Witte daken zorgen voor koelere gebouwen op hete dagen, vooral als deze maatregel wordt gecombineerd met extra isolatie van het dak.

Toekomst

Voor een deel van de daktechnieken worden de meetresultaten al in het voorjaar van 2011 verwacht. Als de meetresultaten goed zijn wil de provincie de duurzame daken uitbreiden naar zo veel mogelijk dakoppervlakken.

Door alle daken van gebouwen in de provincie Utrecht te bedekken met energiebesparende en energie- en warmteopwekkende maatregelen kan de totale jaarlijkse CO2 uitstoot van de provincie Utrecht met 20% verlaagd worden (1,9 Megaton CO2). Verder wordt hiermee voor circa 85 % van de energiebehoefte van woningen gedekt. Het gaat in de provincie Utrecht om ruim 71 miljoen m2 dakoppervlak, gelijk aan het oppervlak van circa 10.000 voetbalvelden.

Bron: Provincie Utrecht