Dit is een website van Stimular
Ook van Stichting Stimular: Milieubarometer | MVO-balans | Kansen bij Verkassen | Duurzaam MKB

Dauwpuntskoeling voor Blijdorp

Diergaarde Blijdorp heeft in 2005 een dauwpuntskoelsysteem geplaatst om de zomertemperaturen in een medewerkersgebouw (dus niet een dierenverblijf) beter te beheersen. Hieronder een beschrijving van het systeem door Nico Leeuwestein van Diergaarde Blijdorp.

De kern van het koelsysteem is een z.g. kruiswisselaar. Buitenlucht wordt aangezogen en verdeeld over twee kanalen in de kruiswisselaar.

  • In het ene kanaal, voorzien van een poreus materiaal waarlangs water wordt gevoerd, verdampt water naar de langsstromende lucht. Deze met vocht verrijkte lucht wordt afgevoerd naar de buitenlucht. Het kanaal waarin het water verdampt, en dus ook de kruiswisselaar zelf, zal in temperatuur dalen (adiabatisch koelproces) tot net boven het dauwpunt van de buitenlucht. Bij die temperatuur stopt het verdampingsproces.
  • De lucht in het andere kanaal passeert het koelkanaal van de kruiswisselaar (gesloten kanaal) en wordt afgekoeld tot iets boven de temperatuur van de kruiswisselaar. Deze lucht wordt in de te koelen ruimte geblazen.

Het hele proces, van het sturen van de luchthoeveelheid, als het toevoeren van het te verdampen water, wordt automatisch geregeld. Het proces kan lokaal worden beïnvloed d.m.v. een besturingskastje in de ruimte of aangestuurd door een Gebouw Beheer Systeem. Het in Blijdorp geplaatste systeem is van het bedrijf Oxycom.

Voordelen van het systeem zijn:

  1. In veel gevallen wordt de lucht een aantal graden lager ingeblazen dan de conditie van de heersende buitenlucht. Het is dus een 'milde' vorm van de traditionele airconditioning. Het koelen vereist alleen energie voor de ventilator. Het energieverbruik ligt veel lager dan die van een traditionele koelinstallatie (volgens de leverancier in de orde van 90% lager). Daarnaast wordt er wel wat water verbruikt, maar netto is het veel goedkoper.
  2. Er wordt altijd verse lucht ingeblazen. De ingeblazen lucht wordt weer afgevoerd naar buiten via een warmtewisselaar. Energie wordt zo grotendeels terug gewonnen. Het binnenklimaat wordt veel aangenamer en gezonder (afvoer van gassen en stof).

Nadeel

Het nadeel van het systeem is dat het koelend effect afneemt naarmate de buitenlucht vochtiger wordt. Op een zwoele zomerdag ervaar je minder koeleffect. Als je dit effect wilt ondervangen, dan zal je extra moeten investeren in een conventionele koelinstallatie.