Dit is een website van Stimular
Ook van Stichting Stimular: Milieubarometer | MVO-balans | Kansen bij Verkassen | Duurzaam MKB

Gemeente Brielle geeft het goede voorbeeld

BRIELLE - De gemeente Brielle biedt lokale ondernemers al enkele jaren een CO2-scan aan in estafettevorm. De gemeente wil zelf ook het goede voorbeeld geven. Machteld Üstün-Vegter: “In de Dukdalf en op het gemeentehuis zijn de afgelopen jaren al vele energiebesparende maatregelen doorgevoerd. We wilden nu ook weten hoe onze andere gebouwen er voorstaan. We hebben Stichting Stimular daarom gevraagd om een scan uit te voeren bij het BRESgebouw en ’t Dijckhuis.”

Duurzaam Dijckhuis

’t Dijckhuis is in 2012 gebouwd. Bij de bouw zijn al veel duurzame en energiebesparende maatregelen uitgevoerd. Üstün-Vegter: “Nieuwbouw is het ideale moment om energiebesparende maatregelen direct mee te nemen. ’t Dijckhuis is goed geïsoleerd, onder andere met HR++ beglazing. We hebben gekozen voor zoveel mogelijk daglichtinval, zodat minder kunstmatige verlichting nodig is. We kunnen niet helemaal zonder lampen en hebben daarom zuinige hoogfrequente T5-verlichting geïnstalleerd. In diverse ruimtes werkt de verlichting op bewegingsmelders, waardoor verlichting niet onnodig aan blijft staan.” Toch kan ook in ’t Dijckhuis nog wel wat te bespaard worden. Üstün-Vegter: “Stimular constateerde dat ongeveer dertig procent van de elektriciteit buiten openingstijden wordt verbruikt. Dit blijkt onder meer te worden veroorzaakt door de biljarttafelverwarming en close-in boilers die dag en nacht aan blijven staan. Dit kunnen we oplossen met eenvoudige tijdschakelklokken.”

Bij het BRESgebouw is al een grote investering gedaan in energiebesparing. Het gebouw wordt grotendeels verwarmd en gekoeld via een WKO-installatie. Een WKO-installatie slaat warmte en koude op in de bodem en haalt deze er weer uit op het moment dat dit nodig is. Dit zorgt voor een grote besparing op het gasverbruik. Üstün-Vegter: “Een grote kostenpost is de theaterverlichting, die verbruikt veel energie. We zouden graag overstappen op led-verlichting, maar de investering is zeer hoog. We willen stap voor stap overgaan op deze zuinige vorm van verlichting en sluiten zoveel mogelijk aan op natuurlijke momenten om dit te doen.” De microfoons in het theater werken op batterijen. Het theater wil niet het risico lopen dat batterijen tijdens een voorstelling leeg raken. Daarom worden voor elke voorstelling nieuwe batterijen gebruikt. Dit zorgt ervoor dat halfvolle batterijen overblijven. Üstün-Vegter: “Hier hebben we een aantal oplossingen voor gevonden. We hergebruiken de oude batterijen tijdens soundchecks en op andere plekken in onze gebouwen. Zo kunnen de batterijen nog prima worden gebruikt in een klok.”

Bron: Gemeente Brielle