Dit is een website van Stimular
Ook van Stichting Stimular: Milieubarometer | MVO-balans | Kansen bij Verkassen | Duurzaam MKB

De Boekenberg van Spijkenisse: duurzaam en energiezuinig

De Boekenberg wordt een duurzaam en energiezuinig pand. Zonder bouwkundige meerinvesteringen is een EPC coefficient gerealiseerd van 0.67.

Zonne-warmte en WKO

Zonne-warmte verwarmt het pand. Een weerstation op het hoogste punt verzorgt de aanturing. Wordt het te warm, dan gaat de zonwering naar beneden en wordt de warme lucht via de natuurlijke ventilatie afgevoerd. Bij de koeling en verwarming van het gebouw wordt gebruik gemaakt van warmte- en koude opslag in de bodem. ’s Zomers koelt water uit de koudeopslag via de warmtepompen de vloeren. Het opgewarmde water gaat dan naar de warmteopslag. In de wintermaanden werkt het net andersom.

Koeling met PCM én koelmachines

Koeling vindt plaats door een combinatie van vloerverwarming, vloerkoeling en verdringingsventilatie aangevuld met grote planten in het bezoekersgedeelte. De planten en bomen realiseren een koelvermogen van circa 25 kW in het piramidevormige gebouw en zorgen voor schaduw. Via de benutting van zonlicht worden de planten in leven gehouden.

In de kantoorruimte wordt gebruik gemaakt van PCM. PCM staat voor Phase Change Material, ofwel faseovergangsmateriaal (FOM). Dit zijn materialen waarvan de faseverandering, van vast naar vloeibaar en vice versa, wordt gebruikt om warmte op te slaan en af te staan. Als het warm wordt smelt de in dit geval de paraffine waardoor de ruimte afkoelt. Door ’s nachts gebruik te maken van natuurlijke ventilatie stolt de paraffine weer zodat deze de volgende dag weer gebruikt kan worden om het klimaat te verbeteren. Naast deze koelsystemen is het gebouw ook voorzien van koelmachines en ketels en wordt de piramide boven de boekenberg geklimatiseerd. Indien in de toekomst het gebouw voorzien wordt van zonnecellen of kleinere windturbines, dan kan het pand autarkisch (zelfvoorzienend) zijn.

Regenwater hergebruikt

Het regenwater wordt opgevangen en gebruikt voor de toiletten, de planten en als bluswater. Ook wordt het gefilterd gebruikt in het adiabatische koelsysteem.

Uiterlijk van de bibliotheek

De ontwerper wilde de technische installaties onzichtbaar in het pand verwerken. Dit is grotendeels gelukt door ze onder te brengenin de parkeergarage. De enige concessie die gedaan is, is de schoorsteen die zichtbaar is. Op dit moment bestaat de Boekenberg nog uit beton en houten spanten. 20 april 2012 is de boekenberg feestelijk geopend. Het beton is weggewerkt met bakstenen, zowel op de vloer als aan de wanden. Tegen de wanden worden ook de boekenkasten geplaatst, die ook de reling vormen van de bovenliggende verdiepingen. Door middel van een veiligheidskabel in de kasten, wordt voorkomen dat kinderen door de kast heen kunnen kruipen. Via de trappen aan weerzijde wordt de Boekenberg beklommen. Vanaf de bovenste verdieping kijken bezoekers uit over heel Spijkenisse. Wie op het plein naast de bibliotheek staat, kijkt door de glazen koepel tegen de boeken aan. Op deze manier wordt iedereen uitgenodigd de bibliotheek binnen te stappen.

Bron: Spijkenieuws, Madeleine de Haas