Dit is een website van Stimular
Ook van Stichting Stimular: Milieubarometer | MVO-balans | Kansen bij Verkassen | Duurzaam MKB

Warmte-koude opslag niet altijd vlekkeloos

De gemeente Rijssen heeft een WKO-installatie onder het gemeentehuis. Deze installatie heeft voor de nodige problemen gezorgd. Na de aanleg bleek de installatie in de zomer onvoldoende te koelen en in de winter onvoldoende te verwarmen. Dat kwam doordat er niet genoeg water werd opgepompt omdat het water door een hoog ijzergehalte niet door de filters kwam.

Boring

Boringen moeten uitwijzen wat mogelijk is. Standaard is om 30 tot 40 meter diep te boren. Bij de boringen worden op verschillende hoogtes schepjes grond afgenomen. De grond wordt onderzocht op aanwezige stoffen die de doorgang van het grondwater zouden kunnen belemmeren. Het hoge ijzergehalte is bij deze boringen in Rijssen niet herkend als een probleem voor de filters.

Extra verwarming en koeling

In de gemeente Rijssen is het probleem met de WKO-installatie opgelost door voor 150.000 euro aan extra verwarming en airco in het gemeentehuis aan te leggen. Daar komt nog bij dat de verwachtte energiebesparing van 35.000 euro per jaar niet doorgaat.

Van fouten leren

Het gemeentehuis in Rijssen is het referentiekader voor de WKO-installatie onder het nieuwe Almelose stadhuis. Hier zal dieper geboord worden (tot 180 meter) om alle mogelijkheden van een installatie te achterhalen. De gemeente Almelo wil een grotere wateropslag maken, zodat ook kantoren in de omgeving van het gemeentehuis in de toekomst gebruik kunnen maken van de WKO-installatie.

Bron: TC Tubantia, gemeente Almelo