Dit is een website van Stimular
Ook van Stichting Stimular: Milieubarometer | MVO-balans | Kansen bij Verkassen | Duurzaam MKB

Kantoren kunnen jaarlijks fors besparen op TL-verlichting

Bedrijven en kantoren laten jaarlijks € 725 miljoen op de plank liggen doordat ze hun onzuinige ouderwetse TL-lampen niet vervangen door zuinigere exemplaren. Zij stoten onnodig veel CO2 uit, vergelijkbaar met de jaarlijkse uitstoot van bijna 1 miljoen auto’s. Daarom start Natuur & Milieu de actie “Nederland kiest voor Nieuw Licht op de Zaak” om bedrijfsverlichting energiezuiniger te maken. De uitdaging: 100.000 oude TL-lichtbakken vervangen door energiezuinigere lampen in één jaar tijd. Om dit voor elkaar te krijgen werkt Natuur & Milieu samen met GreenFox en energiebedrijf Eneco.

Besparing hoog in parkeergarages en (overheids)kantoren

Vooral grote (overheids)kantoren, zorginstellingen en parkeergarages gebruiken veel licht. De besparingsmogelijkheden zijn enorm. De RAI verving 7500 lichtbakken, bespaart nu jaarlijks € 150.000 en 1.000 ton CO2 en heeft de investering binnen 4 jaar terug verdiend. Het Ministerie van Infrastructuur & Milieu verdient de investering zelfs in 2,5 jaar terug. Ook een Nijmeegse parkeergarage, het Eindhovense stadhuis en het Haags Gemeentemuseu pasten hun verlichting aan en besparen nu elk jaar tienduizenden euro’s.

TL vervangen brengt doelstellingen Energieakkoord dichterbij

Het aanpassen van alle verouderde bedrijfsverlichting levert 16 procent op van de totale energiebesparing die we voor 2020 in het Energieakkoord hebben afgesproken. Het is een eenvoudige maatregel met een groot effect. Bedrijven die de overstap van de ouderwetse TL-lampen naar de zuinige lampen maken verdienen hun investering al in twee tot drie jaar terug. Tegelijkertijd komen ze hiermee tegemoet aan de Wet Milieubeheer, die bedrijven en instellingen verplicht om energiebesparende maatregelen te nemen als deze zich binnen vijf jaar terugverdienen. In het Energieakkoord is afgesproken deze wet beter te gaan handhaven. De vervanging van onzuinige TL-verlichting is opgenomen in de zogeheten lijst van erkende maatregelen en valt dus onder verplichtingen van de Wet Milieubeheer.

Ook werken aan sociale duurzaamheid

Het is gelukkig niet nodig om alle oude lichtbakken naar de schroothoop af te voeren. Wel is een aanpassing van de lichtbakken nodig. Samen met het uit- en indraaien van de nieuwe lampen is dit een arbeidsintensieve operatie. Het bedrijf GreenFox werkt met personeel met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Meedoen

Organisaties kunnen meedoen door zich aan te melden op nieuwlichtopdezaak.nl waar ook meer informatie te vinden is. Een lichtbak renoveren kost ongeveer €55 en bespaart daarna gemiddeld € 25 per jaar. De ingreep kost slechts enkele minuten per lamp. Eneco verlaagt de drempel om in te stappen in Nieuw Licht op de Zaak. Deelnemende bedrijven kunnen overstappen op Eneco Hollandse Wind en gebruik maken van de mogelijkheid om de benodigde investering via de besparing op de stroomrekening terug te betalen.

Bron: Natuur en Milieu en Nieuwlichtopdezaak.nl