Dit is een website van Stimular
Ook van Stichting Stimular: Milieubarometer | MVO-balans | Kansen bij Verkassen | Duurzaam MKB

Meer LED-verlichting in gebouwen politie Rotterdam na succesvolle proef

De politie Rotterdam-Rijnmond heeft, na een succesvolle proef, twee gebouwen uitgerust met LED-verlichting. Op die manier wil het korps meer ervaring opdoen met LED-verlichting. Doel is om in de toekomst alle politiegebouwen in de regio gefaseerd te voorzien van energiezuinige lampen.

Het zal even wennen zijn voor de medewerkers van het politiebureau Brielle en het kantoor van de Zeehavenpolitie in Rotterdam. In plaats van de vertrouwde TL-verlichting hangen nu overal LED-lampen. “Als je jaren onder TL-lampen hebt gewerkt, is LED-verlichting een andere beleving. Het licht is anders”, zegt Arno Westerbeek van Evolutions, dat het project begeleidt. ”Maar dat went snel.”

Succes

In mei 2008 begon het politiekorps Rotterdam-Rijnmond, in samenwerking met het Rotterdam Climate Initiative (RCI) en de GGD, een pilot LED-verlichting. Op twee verdiepingen van het Politie Service Center aan de Boezembocht werden de lampen geïnstalleerd. Dat bleek al snel een succes: afhankelijk van het type LED-verlichting (panelen of buizen) werd tussen de 50 en 55 procent energie bespaard. Ruim driekwart van de medewerkers oordeelde positief over de warm/witte variant LED-verlichting. Aanvankelijke klachten over het overdadige licht tijdens de donkere (nacht)uren, werden verholpen door dimmers op de verlichting te plaatsen.

In Brielle en bij het Zeehavenkantoor gaat het politiekorps nog meer ervaring opdoen. Ook worden nieuwe varianten toegepast, zoals dimbare high power LED’s en LED Downlightners.

Besparing

De investering in LED-verlichting verdient zich hier in circa twee jaar terug, stelt Westerbeek. De lampen zijn niet alleen zuiniger, ze gaan ook veel langer mee. Een normale TL-buis brandt circa 8000 uur, de LED-lamp tussen de 35.000 en 40.000 uur. “Het gaat om een grote besparing. De politie Rotterdam-Rijnmond heeft 90 gebouwen in de regio, met volgens een ruwe schatting in totaal zo’n 150.000 lampen.”

Bron: RCI