Dit is een website van Stimular
Ook van Stichting Stimular: Milieubarometer | MVO-balans | Kansen bij Verkassen | Duurzaam MKB

Dekens van afgeschreven gevechtskleding

Afgeschreven gevechtskleding en ander textiel van Defensie wordt door de Stichting Leger des Heils Reshare gerecycled tot dekens. De liefdadigheidsorganisatie stelt nu 10.000 van deze fleecedekens beschikbaar als noodhulp voor vluchtelingen in Zuid-Europa.

De laatste twee jaar spoort het Rijk bedrijven en ministeries aan om zoveel mogelijk afgeschreven textiel geschikt te maken voor hergebruik. Defensie heeft al 10-tallen jaren een gecontroleerde retourstroom. Hiervan wordt 30% opgelapt voor hergebruik. Van het andere deel worden nieuwe producten gemaakt, zoals tassen, tenten, key-cords en dus ook dekens. De dekens bevatten 85% gerecycled polyester en katoen uit gevechtskleding.

Voorbeeldfunctie

Dit maakt Defensie qua duurzaamheid een voorbeeld voor andere ministeries en een belangrijke stimulans voor bedrijven. En dat is belangrijk volgens luitenant-kolonel Rob van Arnhem. Als Categoriemanager Bedrijfskleding Rijk zorgt hij er onder meer voor dat Defensie hoogwaardige grondstoffen van afgeschreven kleding en textiel aanlevert. Duurzaamheid wordt voor Defensie belangrijker dan prijs. De reden hiervoor is dat spullen steeds vaker voor een bepaald minimumpercentage recyclebaar moeten zijn. Dat geldt dus ook voor de aankopen en aanbestedingen die Defensie doet. Defensie roept marktpartijen op om hier ook op in te spelen. Het ambitieniveau van de overheid op het gebied van innovatie en duurzaamheid hangt grotendeels af van het innovatief vermogen van de marktpartijen.

Bron: MVO-Nederland