Dit is een website van Stimular
Ook van Stichting Stimular: Milieubarometer | MVO-balans | Kansen bij Verkassen | Duurzaam MKB

Gemeente Uitgeest maakt einde aan ongewenste reclame

De hoeveelheid reclamedrukwerk en de "spam" die dagelijks in de postkamer op het gemeentehuis in Uitgeest binnenkomt is enorm. De gemeente is niet tegen adverteren, maar wil wel graag zelf bepalen welke reclame zij ontvangen. Zij zijn daarom een samenwerking aangegaan met RightOnSpot. Via de eigen website laat de gemeente weten dat papieren en digitale reclame niet gewenst zijn, tenzij dit via RightOnSpot verloopt.

RightOnSpot

RightOnSpot zorgt dat Uitgeest uitsluitend gewenste reclame ontvangt: bij voorkeur digitaal, overzichtelijk en bij de juiste persoon in de organisatie. De gemeente verzamelt gedurende een aantal weken alle binnenkomende reclame. Ontvangers kunnen vervolgens aangeven in hoeverre de reclame gewenst is of niet. RightOnSpot neemt contact op met leveranciers om de ongewenste reclame af te melden. Als dit geen effect heeft, dan neemt RightOnSpot contact op met deze hardnekkige leveranciers.

RightOnSpot maakt verder afspraken over het digitaal ontvangen van reclame, bijvoorbeeld door de reclamematerialen op een website te plaatsen. Gebruikers ontvangen alleen nog een link, zodat mailboxen niet overbelast raken. Ook wordt een filtersysteem ingebouwd, zodat reclame bij de juiste personen terecht komt.

Het systeem heeft niet alleen voordelen voor de ontvanger: ook leveranciers besparen op materiaal- en verzendkosten. Veel reclame gaat ongelezen de papierbak in, met dit systeem wordt minder materiaal verstuurd, maar het wordt in ieder geval wel gelezen.

Milieu-effect

Door ongewenste reclame buiten de deur te houden, hebben organisaties minder papierafval. Daarnaast wordt bespaard op energieverbruik en inktverbruik voor productie van het materiaal en het vervoer voor bezorging. Digitale reclame kost energie, maar doordat de reclame op websites wordt geplaatst in plaats van meegezonden, blijft het extra energieverbruik beperkt. Per saldo valt het milieu-effect positief uit.