Dit is een website van Stimular
Ook van Stichting Stimular: Milieubarometer | MVO-balans | Kansen bij Verkassen | Duurzaam MKB

Gemeenteraad Haarlemmermeer schenkt computers aan Millenniumdoelen

De raadswerkgroep Millenniumdoelen van de gemeenteraad van Haarlemmermeer zet zich in voor de Millenniumdoelen van de Verenigde Naties. Elk jaar kent de raadswerkgroep het predikaat Haarlemmermeer Millenniumproof toe aan lokale initiatieven die zich inzetten voor het behalen van het millennium doel: ¨in 2015 gaan alle jongens en meisjes naar school¨. Het predikaat betekent dat de raad waar mogelijk ondersteuning biedt aan de organisaties. De Raadswerkgroep Millenniumdoelen dondeerde oude computers van raadsleden aan de organisaties.

Wat gaat er met de computers gebeuren?

De door de raad aangeboden laptops zullen een duurzame toekomst tegemoet gaan bij verschillende goeden doelen:

  • Het Educatief Centrum "Nadya" te Nowa Majatsko
  • De stichting Holland-Oekraine
  • stichting Anakita in het dorpje Petak op Bali. Hier is een een multifunctioneel klaslokaal geopend. Een belangrijke les die in het lokaal wordt gegeven is de computerles. Alle facetten van de computer komen aan de beurt. Zo leren de kinderen websites bouwen en e-mailen, zodat er nu ook mailcontact is met hun sponsors in Nederland. Ook houden zij hun bankboekjes bij in Excel en maken ze een deel van hun huiswerk met behulp van computers.
  • De Stichting Somaliërs zet de laptops in in de plaats Halgan in Centraal Somalië. Een school waar nu ruim 400 leerlingen onderwijs kunnen volgen. De laptops zullen worden gebruikt voor schooladministratie, voorbereiding van de lessen en computeronderwijs aan de kinderen.
  • “The Children left Behind” gaat de ontvangen laptops inzetten om de dagelijkse begeleiding van leerlingen overzichtelijk te maken.
  • De stichting Nederland-Lengasiti zet de ter beschikking gestelde laptops in voor de Lengasiti secundary school, waar ze gebruikt gaan worden in de bibliotheek door de kinderen en leerkrachten om hun onderzoek op te doen en lesmethodes op te schrijven.
  • Stichting Rombo Kenya zet de computers in bij schooltjes bij de waterprojecten.
  • De Stichting Oost-Westkontakten zal de laptops inzetten ten behoeve van het ‘Opstap-project’ in onze zustergemeente Hódmezövásárhely in Hongarije.
  • De laptops voor het Mondifairproject van het Kaj Munk college zullen worden ingezet in twee scholen, Het Il Bissil girls secondary school en op het Standard Highschool Bujaweni. Hierdoor zijn de scholen in staat om een leeromgeving te creëren waarbij jongeren uit Kenia, Uganda en de Haarlemmermeer kennis met elkaar kunnen maken en kennis kunnen uitwisselen.

Over de raadswerkgroep Millenniumdoelen

In 2000 stelden de Verenigde Naties acht zogenaamde Millenniumdoelen op om in 2015 armoede definitief de wereld uit te helpen. De VN vroegen nadrukkelijk ook lokale overheden een bijdrage te leveren. In Haarlemmermeer besloot de raad om niet nieuwe gemeentelijke activiteiten te ontwikkelen maar de bestaande initiatieven in Haarlemmermeer te ondersteunen. Daarvoor is de raadswerkgroep Millenniumdoelen ingesteld. De werkgroep heeft ervoor gekozen een bijdrage te leveren aan één van die doelen: 'in 2015 gaan alle jongens en meisjes naar school' . Een doel waarmee onderwijs in ontwikkelingslanden wordt gestimuleerd, zodat de jeugd wellicht in de toekomst beter voor zichzelf kan zorgen. Met de focus op dit doel, en het behalen van deze doelstelling wordt op langere termijn tevens een bijdrage geleverd aan het behalen van de overige doelen.

Meer informatie: Haarlemmermeer Millenniumproof.