Dit is een website van Stimular
Ook van Stichting Stimular: Milieubarometer | MVO-balans | Kansen bij Verkassen | Duurzaam MKB

Energiebesparende maatregelen via gedrag en beheer, voor gebouwen

Gedrag en good housekeeping zijn belangrijk voor energiebesparing in gebouwen. Uit onderzoek blijkt dat het energielabel (en dus de techniek) van een gebouw niet alles zegt over het energieverbruik. Ook het gedrag van medewerkers heeft grote invloed. Door via een communicatie campagne duurzaam gedrag te stimuleren en dit thema periodiek op de agenda te houden maakt u duurzaam gedrag vanzelfsprekender. Bijvoorbeeld door medewerkers te wijzen op uitschakelen van verlichting bij het verlaten van de ruimte en/of hen te stimuleren op de fiets te komen. Breng hierbij ook voordelen als kostenbesparing en een betere gezondheid in beeld. Hierdoor ontstaat een interne drive voor energie en CO2 besparing. Het kan ook zo doorwerken dat in de interne en externe opdrachten meer aan duurzaamheid wordt gedacht.

Installeer slimme meters om minder afhankelijk te worden van de beschikbaarheid van energiefacturen en meer inzicht te krijgen in het actuele energieverbruik van vastgoed en openbare voorzieningen. Een gedetailleerde analyse van het energieverbruik geeft optimaal aanwijzingen voor besparingskansen.

Casus: UWV spaart energie door slim meten

slimme-meter

Voorheen betaalde het UWV-hoofdkantoor de energiefacturen voor alle vestigingen en werd energie-informatie niet gedeeld met de managers op de locaties. Het UWV heeft nu op haar 35 grootste locaties slimme meters geïmplementeerd. Nu kan iedere facilitair manager op ieder moment het actuele energieverbruik online inzien. Marc van der Hijden: “Door de slimme meters hebben we beter inzicht in het energieverbruik en dit leidt tot gedragsverandering. Het resultaat is 21% besparing op het elektriciteitsverbruik ten opzichte van het peiljaar 2012.” Het installeren van de slimme meters ging niet van een leien dakje. Het UWV huurt veel gebouwen; dat betekent dat er meerdere verhuurders, facilitair managers en meetsystemen zijn. Het complexe aan deze actie was dan ook om alle gegevens in één systeem onder te brengen.

Meer weten? Neem contact op met Marc van der Hijden

Voorbeelden van optimaliseren instellingen klimaatinstallaties

Gedragsmaatregelen vervoer

Ook op emissie van vervoer kan bespaard worden door gedragsmaatregelen, door minder kilometers te maken en voor duurzame vervoermiddelen te kiezen wanneer dat kan. Onderstaand zijn hier voorbeelden van gegeven:

  • De gemeenten Nijmegen en Hengelo (Overijssel) nemen deel aan de landelijke actie Fietsen Scoort, waar deelnemers prijzen kunnen winnen.
  • Verschillende gemeenten laten medewerkers die veel zakelijke kilometers maken een cursus Het Nieuwe Rijden volgen.
  • Metropoolregio Den Haag Rotterdam stimuleert medewerkers van organisaties en bedrijven om de auto te laten staan met de campagne: “op de fiets werkt beter”.
  • Thuiswerkende ambtenaar levert CO2-reductie op.

Zie voor meer voorbeelden de pagina over vervoer op deze website.

Bron: Stichting Stimular