Dit is een website van Stimular
Ook van Stichting Stimular: Milieubarometer | MVO-balans | Kansen bij Verkassen | Duurzaam MKB

Gemeente IJsselstein bouwt nieuwe duurzame gemeentewerf en afvalbergstation

Op één terrein bouwt de gemeente een afvalbrengstation met kantoren en kantine voor opzichters en buitendienstmedewerkers. Het terrein is in totaal 8.000 m2. De verwachting is dat het afvalbrengstation in september 2011 open gaat.

Duurzaam bouwen - installaties

Tijdens de bouw wordt in veel aspecten rekening gehouden met duurzaamheid. In de panden is lage temperatuursverwarming (LTV) toegepast. In o.a. de werkplaatsen wordt de warmte verdeeld in de vloerverwarming. Doordat de vloer warm is, is de gevoelstemperatuur hoger dan de omgevingstemperatuur. De klimaatinstallatie is per ruimte regelbaar, zodat aan verschillende warmte- en koudebehoefte in de kantoren en werkplaatsen voldaan kan worden. In de verwarmde stalling van buitendienstvoertuigen wordt bij het openen van de overheaddeuren automatisch de verwarming uitgeschakeld. Hierdoor gaat geen overbodige warmte verloren door geopende deuren. Ook de warmtewisselaars van het ventilatiesysteem voorkomen verlies van warmte in de winter en koude in de zomer. Elektriciteit wordt op het pand zelf opgewekt met photovoltaïsche zonnecellen. Om elektriciteitsverbruik van het pand te verlagen is de verlichting voorzien van aanwezigheidsschakeling.

Duurzaam bouwen – orientatie van de bouw

Het gebouw is zo georiënteerd dat optimaal gebruik wordt gemaakt van zonnewarmte, zonder dat dit warmteoverlast veroorzaakt. Op het dak wordt mos-sedum-vegetatie aangebracht. Naast dat dit een mooie uitstraling geeft, beschermt het de onderliggende dakbedekking tegen aantasting door UV-straling, waardoor de levensduur aanzienlijk verlengd wordt. De isolatiewaarde van de isolatie ligt hoger dan voorgeschreven in het Bouwbesluit.

Terrein

Op het hele terrein is bij allerlei aspecten rekening gehouden met duurzaamheid. Zo is er een gescheiden rioolstelsel, waar het schone regenwater niet vermengd wordt met het vuile water. De containers staan op vloeistofdichte betonvloeren. Hierdoor wordt voorkomen dat eventueel verontreinigd lekwater in de ondergrond komt. De verharding wordt uitgevoerd in Ecoton klinkerbestrating. Hierin is minimaal 20% (recycled) puingranaat verwerkt. Tot slot zijn de containers aan het perron voorzien van kleppen. Hierdoor wordt voorkomen dat schoon regenwater zich vermengt met het afval inde containers.

Bron: Gemeente IJsselstein