Dit is een website van Stimular
Ook van Stichting Stimular: Milieubarometer | MVO-balans | Kansen bij Verkassen | Duurzaam MKB

Nieuwe gemeentewerf Capelle aan den IJssel: groen dak en duurzame energie

Op woensdag 15 juni 2011 opende gemeentelijk algemeen directeur Gerrit Kruijt de vernieuwde gemeentewerf aan de Groenedijk 10 in Capelle aan den IJssel. Bij het ontwerp van dit nieuwe gebouw is duurzaamheid een belangrijk uitgangspunt geweest, net als een open werkklimaat.

Duurzaamheid

De nieuwe werf is duurzaam en energiezuinig. Op vele punten is dit verwerkt in het ontwerp. Voor de verwarming en koeling van het pand is een warmtewisselaar geïnstalleerd die functioneert met het water uit de IJssel. Veel glas en daylight trackers zorgen voor natuurlijk licht in het pand. Daylight trackers zijn koepels met spiegels op het dak die meedraaien met de zon. Het licht dat in de koepels valt wordt met spiegels naar binnen toe getransporteerd, waardoor meer daglicht binnenkomt. Dit levert een besparing in elektriciteit voor verlichting. Het groene dak levert een bijdrage aan de isolatie van het pand en draagt tevens bij aan opname van CO2, fijnstof en de berging van regenwater. Bij de bouw van de nieuwe werf is voor de fundering van de weg het puin van het oude pand gebruikt. Daarnaast is gebruik gemaakt van duurzame nieuwe materialen.

Band met de Hollandsche IJssel

Bij de ontwikkeling van het dit gebied aan de IJssel, waaronder ook het milieupark en het nog te ontwikkelen vrachtwagenparkeerterrein vallen, is ook aandacht geweest voor de verbinding van de stad met de IJssel. Er is rekening gehouden met de inpassing van het gebouw in zijn omgeving, met name met de historische bebouwing. Ook is er ruimte gemaakt voor een recreatief wandel- en fietspad langs de Hollandsche IJssel, dit wordt eind 2011 officieel in gebruik genomen.

Bron: Gemeente Capelle aan den IJssel